Bots. Les filigranes dels cavallers amb els cavalls van brindar escenes de gran bellesa - Javier

TW
0

El sol queia a plom ahir a Maó, però a les 12 del migdia la Plaça Constitució presentava ja un molt bon aspecte. Els primers càntics del dia i les primeres anades i vingudes anunciaven una llarga jornada festiva.

Per ajudar a combatre la xafogor regnant, des de l'Ajuntament es llançaren un bon grapat de capells de palla que van ser ben rebuts pel públic.

A l'espera de l'inici del segon jaleo de les festes de la Mare de Déu de Gràcia, els càntics reclamant música i les tonades del "Es Mahón" escalfaren l'ambient.

Però el matí va anar amb retard i l'espera va ser llarga. A les 13.15 hores la Policia Municipal manava obrir les reixes de l'entrada a l'Ajuntament.

El tinent de batlle de Serveis Generals, Salvador Botella, acompanyat pel president del Consell, Santiago Tadeo, dels regidors Elisa Mus i Simón Gornés, i del cap de l'oposició, Vicenç Tur, col·locava al balcó del Consistori la bandera rebuda de mans de la caixera fadrina, Iris Ortiz.

Complerts els protocols, els caixers, cavallers i cavalls van acaparar tot el protagonisme. Un rere l'altre van entrar al pla de la Parròquia i van fer els primers bots del matí.

Alguns ja van mostrar la seva destresa damunt el cavall travessant gairebé tota la Plaça en peu. Dels 145 cavallers presents ahir a la qualcada, un dels més aplaudits va ser l'ex alcalde Arturo Bagur, absent dimecres. Qui fou caixer batlle durant tants anys, repartí salutacions i bons desitjos.

El rellotge que presideix la façana de l'Ajuntament marcava les 13.44 hores quan la Banda de Música des Migjorn feia sonar les primeres notes. L'entrada a la Plaça de la caixera batllesa, Águeda Reynés, i de sa Capellana, Joan Miquel Sastre, donava per iniciat el jaleo. Reynés, després d'oferir una tímids bots, abandonà el pla saludant a la tribuna de músics i autoritats.

De cinc en cinc, els cavallers rondaren per la Plaça. Entre l'entrada i sortida d'un grup i un altre, es formà més d'un embús, que no obstant, no va provocar cap caiguda.

De fet, la d'ahir va ser una jornada molt tranquil·la per als genets. La música de la Banda des Migjorn només va deixar de sonar per uns instants quan a la primera volta un home de mitjana edat va haver d'abandonar la Plaça ensangonat després de rebre un fort cop.

A mesura que passaven les hores i amb l'increment de la temperatura, els buits anaren guanyant terreny a la Plaça Constitució. No va ser fins a l'entrega de les canyes quan el pla recuperà la seva millor imatge.

Amb l'entrega de les canyes i les culleretes de plata arribà un dels moments més emotius. El primer en rebre el reconeixement va ser el fabioler, Víctor Pons. Després el seguiren els 145 cavallers.

Com sol passar any rere any, el cansament dels cavalls i l'acumulació de gent dificultà la tasca d'obtenir de mans de les autoritats el merescut record. Superat el repte, molts, sobretot els més joves, no dubtaren en alçar la canya i besar-la per compartir amb els presents l'alegria d'haver completat amb èxit el jaleo.

Prop de les 17.30 hores, la caixera batllesa recollia per primera vegada la canya de la mà del regidor Simón Gornés. Uns tímids xiulets van ser ràpidament silenciats per l'ovació que li va brindar la majoria.

Amb el jaleo conclòs i sense gairebé descansar ni un minut, es procedia al tradicional "Volem vi". Enguany, com a novetat, el llançament de les 232 bótes es va fer des de la tribuna d'autoritats, des del Principal de Guàrdia i des de l'edifici del cantó oposat. En el repartiment participaren, a més de les autoritats, membres de Protecció Civil. Xiulets i crits de "fora, fora" van protagonitzar el final d'un acte curt però intents.

Amb la Plaça Constitució plena, el ritme de la samba de la Banda des Migjorn va acaparar tota l'atenció. Balls, salts, crits i càntics van adornar el moment que posava fi a la jornada que havia començat quatre hores abans. L'ambient festiu es va instal·lar també a la tribuna d'autoritats, on la majoria no va poder resistir la temptació d'entregar-se a la festa.

A la finalització, la Creu Roja havia atès a 45 persones, 25 més que el dia anterior. La majoria de sortides van ser per cops lleus.