Villalonga jurà, en l’acte que presidí el bisbe, acompanyat de Rafel Portella, Francesc Cardona i Jaume Ametller - Paco Sturla

TW
0

Mossèn Gerard Villalonga Hellín va prendre possessió ahir migdia com a vicari general amb "esperit d'ajuda al bisbe, als sacerdots i al Poble de Déu". L'acte va tenir lloc a la sala principal del Palau Episcopal a Ciutadella i va ser presidit pel bisbe Salvador Giménez Valls, al que acompanyaren el vicari general sortint, Rafel Portella, el canceller-secretari, Jaume Ametller, i el notari de la Cúria, Francesc Cardona, a més de la representació de diversos preveres, treballadors de la Cúria i familiars i persones properes al nou vicari general.

Tot seguint un acurat protocol, el bisbe donà la benvinguda amb una pregària introductòria. A continuació, el prevere Jaume Ametller, com a canceller, va fer lectura del nomenament del bisbe. A continuació, Francesc Cardona, en la funció de notari, llegí el capítol sobre la figura del vicari general i del moderador de la Cúria.

Després, Gerard Villalonga Hellín efectuà la professió de fe i el jurament de fidelitat en veu alta i en llatí, amb la mà sobre la Bíblia oberta. El prevere jurà davant el bisbe complir fidelment l'ofici de vicari general i guardar secret segons la norma del Dret i les disposicions del prelat.

Monsenyor Giménez Valls agraí a Gerard Villalonga l'acceptació del nou càrrec i encomanà el seu servei a la Mare de Déu de Gràcia, pel fet de que el vicari general és fill de Maó i coincidint la presa de possessió amb la festivitat, i a la Mare de Déu del Toro, patrona de Menorca. També va tenir paraules de gratitud "per l'esforç, el treball i el servei" de Rafel Portella. L'antecessor de Gerard Villalonga va ser nomenat vicari general el febrer de 2003 pel bisbe Joan Piris i ha exercit el càrrec fins ahir. "L'important és repartir les tasques el millor possible per intercessió de Déu", va dir el prelat.

Precisament, el vicari general sortint manifestà l'agraïment "per la confiança que diposità el bisbe Joan en la meva persona i la confiança del bisbe Salvador que m'ha fet digne del càrrec". Rafel Portella demanà el perdó "per les errades i equivocacions que hagi pogut tenir", a la vegada que invocà a Déu per a que Gerard Villalonga "tengui bona feina ajudant al bisbe". Rafel Portella Moll serà a partir d'ara el rector de la parròquia de Sant Antoni de Maó i delegat Episcopal a Caritas.

El nou vicari general, que coneix bé la Cúria com a vicari judicial d'ençà 1993, manifestà l'agraïment al bisbe per la confiança dipositada. "Serà un nou servei amb la voluntat i l'esperit d'entrega i ajuda", recalcà. Afegí que "a la Cúria som com la família del bisbe. La nostra feina no es veu, és com un iceberg, en què el més important és davall la punta". També va donar les gràcies a Rafel Portella, "que és com un germà, sempre hem col·laborat i el trobaré a faltar. El telèfon ben segur que funcionarà molt per tot allò que li hagi de consultar". Villalonga va recordar la labor dels anteriors vicaris generals que ha tingut la Diòcesi: Miquel Anglada, Sebastià Taltavull i Rafel Olèo, i rebé les felicitacions de tots.

Mestre, llicenciat en Ciències Religioses i Dret Canònic i capellà d'ençà 1987
Gerardo Villalonga Hellín va néixer a Maó el 1958. És professor de Primària (llicenciat el 1978), i ha exercit en els col·legis Corazón de Maria i Antoni Juan de Maó, i en el CP Pere Casasnovas de Ciutadella. Avui dia es troba en excedència voluntària com a mestre per a dedicar-se en exclusiva a les tasques pastorals. Estudià al Seminario de Astorga (1981 i 1986) i és llicenciat en Ciències Religioses per la Universidad Pontificia de Burgos (1986). La seva ordenación sacerdotal va tenir lloc el 20 de juny de 1987 a la Catedral de Menorca. Va ser vicari de Sant Francesc de Ciutadella i delegat d'Ensenyament (1987-1990). Es llicencià en Dret Canònic i Màster en Jurisprudència per la Universidad Gregoriana de Roma (1990-1993). Entre 1993 i 2005 exercí com a rector de la parròquia Nostra Senyora del Roser de Es Castell. Villalonga és vicari judicial de la Diòcesi d'ençà 1993, des de llavors ha format part de diversos organismes consultius: Consell Presbiterial, Col·legi de Consultors i Consell de Pastoral. D'ençà 2005 és rector de la Catedral i de Sant Francesc, canonge i degà de la Catedral Basílica. És conseller d'Editorial Menorca i forma part del Consell d'Administració d'ençà 2001. També va ser caixer capellà de les festes de Sant Joan en el bienni 2008-09 que presidí el caixer senyor, José María de Sintas, actual batle de Ciutadella.