Agustín Hidalgo - M.P.

TW
0

Autofitxa
Em dic Agustí Hidalgo, vaig néixer l'any 1956 i sóc madrileny. Treballo de fotògraf, de fet, regento una botiga de fotografia i imatge a la plaça Explanada de Maó. A més de ser la meva professió és també una gran afició. Tenc dues filles, na Tania i na Gloria. Sóc el president de l'Associació de Veïns i Comerciants de l'Explanada.

Quan recala a Menorca i converteix l'Illa en la seva seu de residència?

Vaig arribar l'any 1980 amb l'objectiu de conèixer Menorca i aquí em vaig quedar. Abans de venir cap aquí vaig viure al Japó. La idea inicial era tornar cap el continent asiàtic però em vaig quedar encantat de l'Illa. Primer vaig treballar a l'hotel Cala Galdana i duia el departament de so i imatge. Treballava allà quan es va introduir l'animació, que no es feia a Menorca. A més, l'any 1981 es va celebrar el Mundial de futbol a Espanya i em vaig encarregar de les pantalles gegants per visualitzar els partits. Al Japó hi vaig anar també per conèixer la zona i em va sortir l'oportunitat d'estudiar per introduir-me i aprofundir en el món del vídeo i la fotografia. La primera botiga la vaig muntar a Ferreries i l'any 1994 vaig obrir la de Maó.

Com i quan neix l'associació?

Quan vaig arribar a Maó l'associació no existia. Va néixer fa tan sols tres anyets i va ser perquè la zona tenia un problema d'inseguretat que feia difícil la convivència tan per als veïns com per als comerciants. A més, volíem reactivar la zona després de les obres de l'aparcament soterrani, van durar dos anys i el resultat va ser una plaça morta. Ara encara hi ha zones on la plaça no està enllestida del tot. Cal recordar que abans de les obres l'Explanada era una zona on la gent d'altres pobles i de Maó hi anava a asseure i hi havia activitat, i ara s'han convertit en una zona de pas. Ha perdut tot l'encant que tenia.

Quines actuacions són necessàries per millorar la plaça?

Hi ha un parell d'actuacions que vam sol·licitar i que han estat concedides com, per exemple, la millora del parc infantil que ha estat arranjat o la il·luminació que es va reforçar. Però l'Explanada necessita una reforma i remodelació profunda. Jo solc dir que no és una plaça per als comerciants sinó per a tota la gent, perquè tothom pugui gaudir de l'espai. Crec que és la targeta de presentació dels visitants. La primera plaça que troben és l'Explanada quan, el creuament des del carrer Vassallo és d'allò més complicat. A més, la primera visió són els darreres dels 'xiringuitos'. Els carrils d'entrada i sortida de l'aparcament fan que hi hagi molt d'espai desaprofitat i són confusos. I el resultat de tot això és que la gent no creua per la plaça sinó que agafa cap a ses Moreres amb una visió poc atractiva. Amb tanta plaça que tenim i s'arriba a formar un "cul de botella" al començament de Ses Moreres per la gran quantitat de gent que va baixant cap a la ciutat.

Què li sembla l'aposta de revitalitzar el nucli comercial de Maó?

Em sembla molt bé. Inicialment vaig dir que no obriríem els dissabtes capvespre però ara anim a tots els comerços i bars a què ho facin. També, crec que hem d'aprofitar l'avinentesa del nou govern perquè l'associació arrenqui de nou. Anim a la gent que s'involucri en l'associació i es projectin noves iniciatives.