Vadell. Llicenciat en Catequètica per la Universitat Salesiana de Roma - D.M.

TW
0

Aprofundir en la Paraula de Déu i descobrir el testimoni de cristians enamorats de Jesús són per Antoni Vadell Ferrer les claus per enfortir la fe i aconseguir creure i viure d'una manera acurada. Sense aquesta estima que traspua al cor i a la vida quotidiana, el catequista tindrà moltes dificultats per dur endavant la seva tasca evangelitzadora, una tasca que necessita de la comunicació i de saber fer propostes.

Aquesta és la convicció de Vadell, llicenciat en Catequètica per la Universitat Salesiana de Roma i delegat de Catequesi de la diòcesi de Mallorca, qui ha tornat a l'Illa després de la seva visita la passada primavera (en la que participà a una trobada de pares) per compartir les seves experiències amb els catequistes de l'Illa que van reunir-se ahir al Santuari de la Mare de Déu del Toro mitjançant una ponència titulada "El catequista transmet el que és i viu".

Com transmet el catequista el que és, el que viu?
Simplement vivint-ho, testimoniant-lo. Açò suposa que el catequista és una persona que cuida i treballa la seva vida, escolta la Paraula, celebra, s'interroga, s'escolta a si mateix. Per açò, transmet el que viu, una vida treballada, elaborada, cuidada.

Què és per a vostè la catequesi?
Per a mi la catequesi és sobretot deixar que en la vida dels catequitzants, infants, joves o adults, ressoni la Paraula de Déu, però açò suposa que la Catequesi sempre té una primera part que és escoltar molt la necessitat i la vida del que tenc davant perquè precisament a aquesta vida hem de deixar el Senyor que hi sembri la seva Paraula i el seu missatge. Per tant, la catequesi no és donar lliçons, no són només temes, sinó aquesta comunicació que es produeix en la catequesi, escoltar el catequitzant i fer també una proposta. I la catequesi, evidentment, la protagonitza l'Esperit.

És possible en el temps actual transmetre la fe?
Jo crec que sí, evidentment, sí. L'Evangeli, la fe cristiana, la persona de Jesús de Natzaret a alguns ens continuen apassionant, continuen donant-li sentit a les nostres vides, a tota la nostra vida. Per tant, d'entrada si hi ha persones il·lusionades i enamorades del Senyor, ho poden transmetre. Estic convençut que dins moltes persones hi ha una inquietud espiritual de recerca i és connectant amb aquesta inquietud que és possible transmetre l'Evangeli.

Ha dit que només pot ser catequista qui està enamorat del Senyor, com explica açò?
Perquè pens que el que pretén el catequista és que els nins, els fillets, els joves o els adults, descobreixin que Déu els estima i en definitiva, l'objectiu de la catequesi és que aquests nous cristians estimin l'Evangeli, estimin el Senyor i açò només ho pot fer algú que l'estimi profundament.

I com enamorar-se del Senyor avui?
Per ventura, crec que una manera molt senzilla és aprofundint en la Paraula de Déu, acostant-se i descobrint les claus de vida de Jesús de Natzaret. Una altra manera molt senzilla és descobrint cristians que de manera senzilla i discreta treballen dins les parròquies, dins el món, i són enamorats de Jesús. El que sovint em provoca enamorament de Jesús es veure mirades enamorades que les trobes en gent de totes les edats, molt senzilla, i aquest són els millors testimonis.