TW
0

Autofitxa
Sóc en Joan Canals Cortès. Vaig néixer a Ciutadella l'any 1959 i estic casat amb na Tònia Soldado, amb qui tenc dos fills, en Joan i n'Esperança. Sóc pescador des de l'any 1972, vaig començar amb 13 anys. A part de la feina, sóc home de terra. Mon pare té un tros de terra i m'agrada anar-hi una estona a cavar, no gaire, per passar el temps.

Què el va empènyer a fer-se pescador?
Que l'avi meu era pescador i mon pare també. Era tradició familiar, no m'agradava gens l'escola i vaig tenir l'ocasió de que un conco meu es va quedar sense mariner i m'hi vaig embarcar jo.

Què era el que més l'atreia d'aquell ofici quan va començar?
Jo ho havia vist sempre a casa, era una feina que, tot i la seva duresa, és molt agradable. Tens molt d'espai, molta llibertat, no tens un horari fix. És una feina que com més via fas, abans acabes, te la pots combinar com millor vengui, si un dia fa mal temps no tens feina, però després fas feina diumenge, però és igual. És molt canviant, mai és el mateix, és diferent que tenir els horaris d'una fàbrica.

Són jornades llargues?
No. Sortim ben dematí, just sortir el sol, i tornam a les 12, o com a molt a la una. No és com un temps, que rodaves més i havies d'estirar les xarxes. Ara és més ràpid tot.

Tot i així és una feina dura?
Avui en dia no, les barques estan molt ben equipades. Quan jo vaig començar a pescar era més dur, les barques no tenien cabina, et banyaves tot just quan hi havia un poc de vent. Ara, avui en dia, les barques tenen cabina, duen molts aparells. Abans per trobar els capcers havies d'anar amb la brúixola i el rellotge i si hi havia un poc de vent no trobaves les boies. Avui en dia, amb els aparells, gairebé pots dormir i ja et pita quan ets devora el capcer.

Així, la diferència ve donada per la tecnologia...
Sí, perquè les xarxes han evolucionat però no tant com l'electrònica, amb el GPS, el plotter, les sondes, ... fins i tot pots veure el fons marí en tres dimensions. La tecnologia ajuda a fer la feina ràpid, no has de donar cap volta. Tot just acabes de tirar una peça, li marques el punt de l'altre, poses el pilot automàtic i hi vas directe. Abans havies de mirar les senyes a terra, hi havia dies que no es veien, havies de voltar. Un pescador havia de ser un home que havia après la feina de petit, un patró havia d'estar ben preparat, avui qualsevol persona que fa un parell de dies enmig de la mar ja en sap tant com tu per la tecnologia.

Hi ha diferència en la quantitat i la qualitat del peix?
La llagosta es manté, per les mesures restrictives, només es pesca durant cinc mesos. El que sí que ha anat a menys és el peix, que a més dels pescadors hi ha molts aficionats que n'agafen. A Menorca hi ha moltes barques.

S'ha fet un abús?
En feim tots, tot el que sigui excedir la capacitat és sobredimensionat.

Per on sortiu a pescar?
Arribam fins Els Alocs per tramuntana i quasi fins Cala en Porter al sur.