TW
0

L'excepcional bon temps en aquesta època de l'any contribuí ahir a una participada celebració de la festivitat de Tots Sants. Durant tot el dia brillà el sol i va fer calor, el que animà a molts a visitar d'hora els cementiris per a després gaudir de la resta de la jornada festiva. Els recintes de l'Illa van lluir emblancats i nets, engalanats de flors de tot tipus i colors, de ciris i espelmes encesos per honorar la memòria dels sants i difunts.

Els menorquins van perpetuar així la tradició familiar catòlica de visitar els éssers estimats en els cementiris, en una jornada tranquil·la que va transcórrer amb normalitat i sense incidències. L'afluència de gent es concentrà especialment durant el matí i el migdia, donant-se hores punta de massiva concurrència en els cementiris de Ciutadella i Maó. Les visites es tornaren a convertir un any més en un acte ple de significat per a mantenir viu el record dels amics i familiars difunts, una memòria més present que mai ahir coincidint amb una festivitat que a Menorca està ben arrelada.

Les floristeries han fet aquests dies el seu agost, i algunes tenien les portes obertes ahir per a la gent que volia comprar ramells o flors a última hora. No obstant, també s'ha notat la incidència de la crisi, sobretot en l'elecció del producte florístic a preus més assequibles. Però no mancaren les flors més emblemàtiques: els crisantems, les roses, les clavellines i decoracions florals en memòria dels absents. Les flors simbolitzaren, en un dia més d'estiu que de tardor com el d'ahir, el missatge de la vida i l'esperança, el missatge de la resurrecció, segons la fe catòlica.

El cementiri de Maó va ser un dels recintes més concorreguts. Destacà la visita de la Corporació municipal, encapçalada per la batlessa, Àgueda Reynés; i els representants de la concessionària del cementiri. A Ciutadella, la gent omplí els dos cementiris existents, especialment el recinte vell, que acollí la pregària tradicional de celebració de la festivitat.

El batle, José María de Sintas, acompanyat per l'equip de govern en ple i alguns representants de l'oposició, assistí a la pregària que oficià el vicari general, Gerard Villalonga. Durant l'acte, la Corporació va fer l'ofrena de la corona de flors a la creu central del cementiri en memòria de tots els que reposen al recinte. També es diposità un ram de flors a la tomba de mossèn Josep Salord i Farnès, amb motiu de la celebració enguany del centenari del seu naixement. El cap de Protocol, Miquel Àngel Limón, aprofità l'acte per fer una semblança del Fill Il·lustre de la ciutat, davant els seus hereus, la família Bagur.

Als cementiris d'Alaior, es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís, es Castell, es Migjorn i Fornells milers de flors engalanaren les sepultures, nínxols i tombes, amb les candeles enceses per a honrar els difunts. Amb motiu de la festivitat de Tots Sants, en tots els recintes van tenir llocs pregàries i l'Eucaristia, que van comptar amb el seguiment de les famílies.

Avui, els fidels difunts

En la jornada d'avui, l'Església commemora en la litúrgia els Fidels Difunts. Està prevista la celebració d'oficis litúrgics en els cementiris més importants de l'Illa. Es tracta d'una festivitat de crida als catòlics a viure de cara a la mort i viure en l'amor per a trobar la vida eterna, segons la fe cristiana.