Javier Olives Franco - M.P.

TW
0

Autofitxa
Em dic Javier Olives però molts em coneixen com Mc Xabier. Em diuen -perquè jo no m'en record de quan vaig néixer- que tenc 25 anys. Sóc de Maó i estic solter. Estudio un Grau Superior d'Administració i una de les meves grans aficions són els cavalls. De fet, fa cinc anys que surt a les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Avui ofereixo, amb el meu pare Javier el Mago, un espectacle de màgia al teatre del Centre Cultural d'Alaior a les 11 hores que deixarà bocabadat tothom. Hi haurà nombres per a fillets i per a adults. Sortirà algun colom i farem nevar un poquet, entre altres coses.

Té a casa un bon mestre en l'art de la màgia i l'il·lusionisme. Podríem dir que vostè sempre ha begut d'aquests coneixements?

En el meu cas, no és allò que la gent es pensa, perquè de petit jo no en volia saber res de la màgia. Era massa normal per a mi tot aquest món. I allò que feia mon pare ja m'ho coneixia i, clar, no em sorprenia. Sí que és cert que de petit a vegades agafava alguna coseta de mon pare i me l'emportava per fer algun joc de màgia als meus amics, però res més.

I quan va descobrir aquella part amagada que el podia arribar a fascinar?

Deu fer uns anys, quan vaig començar a anar a festivals, gales i trobades a nivell nacional, a més d'aquells que organitzava el meu pare aquí a Menorca amb mags de fora. La màgia em va començar a agradar, vaig veure que jo també ho podia fer i que, a més, jugava amb un factor afegit, que tenia el mestre a casa. Mon pare té mil-i-un, mil-i-dos jocs de màgia que no empra i jo vaig fer net, a veure què em podia servir i què no. També en vaig comprar alguns per tal de, a poc a poc, anar veient què es el que més t'agrada a tu i el que més agrada al públic, que a vegades no es corresponen. A més, vaig començar a dir a amics meus si volien que els fes algun espectacle per alguna festa d'aniversari i a les primeres on vaig actuar no vaig rebre només un copet a l'esquena. I el mes passat vaig organitzar la trobada de mags de Menorca. A més, deixar bocabadada la gent és molt divertit.

Casa vostra deu ser un vertader món de l'il·lusionisme amb dos mags sota el mateix sostre, veritat?

La veritat és que si algú entra a casa se'n pot anar amb el cap un poc perdut perquè hi ha molt de material sobre màgia.

Amb quin tipus de màgia se sent més còmode?

N'hi ha set tipus i jo faig màgia general. He de confessar que a mi les cartes no m'agraden gens i tampoc no en sé gaires de jocs, tot i que hi ha mags que diuen que si no saps fer jocs de cartes no ets un mag.

I quin tipus de nombres es fan en la màgia en general?

Des de fer desaparèixer un ou, fer aparèixer un colom, canviar el color d'uns bastons o fer passar unes pilotes d'un lloc a un altre, entre molts altres.

És la màgia apta per a adults?

A Menorca hi ha la idea que la màgia és per a fillets i no és cert, hi ha màgia per a totes les edats. I a més, és més fàcil fer-ne per a adults que per a nens. Hi ha espectacles on un nen s'arribaria dormir perquè no els entenen. Els adults estan molt predisposats a il·lusionar-se, més que els nens perquè aquests cerquen com s'aconsegueix i els adults es deixen endur.