Reconeixement. L’acte va enaltir la tasca de Comas Camps. - A.G.

TW
0

El passat dia 16 de desembre, a l'Ajuntament d'Alaior, i gràcies al suport de Colonya Caixa Pollença, Miquel Cifre Cifre i Miquel À. Marquès van parlar sobre Margalida Comas Camps, una dona lluitadora per l'educació i la llibertat de l'Escola Laica. Marquès presentà Cifre, llicenciat en Història de l'Art i autor d'una tesina sobre Guillem Bestard, i els dos conferenciants van donar a conèixer i reconèixer la tasca cultural d'una gran dona, nascuda a Alaior i amb forts lligams amb Pollença, pel fet de casar-se amb el fotògraf i artista pollencí Guillem Bestard Cànaves.

L'acte l'inicià Cifre plantejant el context social i històric en què es va desenvolupar la formació acadèmica de Margalida Comas, repassant els orígens familiars de Comas i els seus estudis fets durant la seva joventut, la relació amb Pollença i algunes de les activitats que hi va desenvolupar als anys trenta, els seus estudis superiors i viatges científics, l'elaboració de la seva tesi doctoral a París, la tasca docent de Comas com a primera professora a la Universitat de Barcelona, o la seva dedicació investigadora publicant alguns llibres i articles científics de diferents aspectes. També es referí al seu treball de valent per salvar molts fillets durant la Guerra Civil ajudant-los a arribar a Anglaterra i com abans d'acabar la guerra, ella mateixa es va exiliar a l'esmentat país i on es va establir i on acabaria la seva vida en companyia de Guillem Bestard.

Marqués, recordà com als anys 70 va ser Andreu Murillo qui va recordar-la , i no seria fins a la dècada del dos mil quan Miquel A. Limón, Miquel A.Marqués i més recentment Maria Àngels Delgado i Joan March Noguera redescobrissin la seva figura i tasca intel·lectual. L'any 2007, el Grup Filatèlic i Numismàtic del Centre Cultural muntà una exposició filatèlica sobre la seva figura i, finalment, l'any passat l'Ajuntament d'Alaior li va dedicar un carrer de la població.

L'acte es convertí en un recorregut per la part més personal i emocional de la biografiada, alhora que un detallat relat sobre la seva activitat professional i acadèmica. Els assistents a l'acte van poder consultar una exposició amb tot un seguit d'obres de Margalida Comas Camps, biografies de la intel·lectual alaiorenca i material filatèlic editat en el seu honor.