TW
0

Autofitxa
Sóc na Mercedes Quetglas Jansà, nascuda a Ciutadella l'any 1963. Tinc una filla, na Carme, de 17 anys. Fa uns sis anys que faig feina de cartera a Ciutadella. Una amiga meva hi feia feina i tenien una baixa i necessitaven gent. Després vaig fer les proves d'oposició i vaig treure la meva plaça. En el meu temps lliure m'agrada molt jugar a badminton, anar a caminar, passejar pel camp, veure pel·lícules i llegir.

Quines són les coses que més li agraden d'aquesta feina de carter?
Jo la faig perquè m'agrada, perquè ets al mig del carrer, et passeges. Encara que aquesta feina també té coses dolentes, que són les inclemències del temps. En general, però, és una feina que m'agrada.

Com ha canviat la professió amb el pas dels anys i amb l'aparició de les noves tecnologies, els correus electrònics?
Ha canviat un poc, ara la gent escriu menys cartes a mà que abans. El que sí que hi ha són més cartes dels bancs, factures i aquest tipus d'enviaments. També hi ha repartiment de paquets.

Creu que aquesta tendència seguirà creixent en els propers anys o es recuperarà la tradició d'escriure cartes?
No ho sé. Aquest any, per Nadal, s'ha notat que la gent ha escrit més postals de felicitació per a les festes. Tal vegada perquè era una opció més barata que comprar regals, en una època en que les coses no van gaire bé.

Pensa que amb tants de correus electrònics com hi ha en l'actualitat, el fet d'enviar cartes per correu no acabarà sent residual?
Home, internet ha influït, però encara no és tothom que tingui accés a un ordinador, i també hi ha gent a la que li agrada escriure les cartes a mà. Hi ha un poc de tot.

I el tracte amb la gent com és en la seva professió?
Bé, jo tenc una zona, i el tracte amb la gent és molt bo. No hi acostuma a haver problemes, encara que sempre hi ha qualcú que es queixa, però això és normal.

Fa no gaire hi havia problemes amb les numeracions en alguns carrers, que suposava dificultats alhora de fer el repartiment de les cartes...
Sí, hi ha urbanitzacions en les que aquest tema està molt malament, l'Ajuntament ho hauria de solucionar. Això passa, sobretot, a les urbanitzacions, on hi ha numeracions antiquades i que s'haurien de renovar.

Quins altres problemes es troben?
Hi falten bústies, tothom n'hauria de tenir a la porta de casa. Moltes vegades arreglen la porta però no pensen en nosaltres, i hem de tirar les cartes per davall la porta i a vegades no hi passen, o es banyen si plou. Crec que és una cosa que s'hauria de tenir més en compte.