TW
0

"Ara mateix me'n vaig a casa a elaborar més pa, no donem abast". Una frase curta però contundent. Així s'expressava Antoni Moll, propietari de la finca la Marcona de Ferreries, ahir migdia després d'encetar la segona jornada de la primera fira de Sant Antoni de Maó.

Però no era només el pa el que gairebé escassejava a la plaça Constitució sinó també verdures, hortalisses i pastes, entre d'altres. "Ahir migdia vam fer net i a la tarda un altre cop", puntualitzava Antoni Moll, i afegia, "el producte d'aquí estira".

I així ho deixaren paleses algunes de les converses que s'entaulaven entre verdures, formatges i artesanies. "És sobrassada industrial? No senyora, és de pagès, elaborada a la nostra finca. Doncs, posi-me'n una". O "aquesta coca de què ha estat emplenada? De melmelada nostra. Idò, me'n faci una porció i la provarem".

La fira compta amb una representació de finques amb Custòdia Agrària, a més de productes d'agricultura ecològica, artesania, objectes de regal i tes, entre molts d'altres.

La satisfacció era generalitzada entre els participants. Tots coincidien en apuntar que "sortir al carrer t'apropa a la gent, et dones a conèixer, molts cops a la tenda no arriben a entrar, i aquí és més fàcil el contacte", assenyalava Maria Forn, de Tes Gallery.

Per la seva banda, Catalina Torrent, madona de la finca de Santa Creu, as Mercadal, ressaltava que "anem molt bé en vendes i a més, aquest tipus de fires ens donen l'oportunitat d'exhibir cultura i tradició". Aquesta madona recalà a Maó amb un assortit de coques i pastes "elaborats amb el màxims ingredients illencs". Afegia que "estem en procés de sembrar blat per poder emprar la farina de Menorca". És més, les formatjades de brossat van ser una estiregassada. "De brossat a Maó se'n fa poc i agrada molt", recordava Torrent.

N'hi hagué qui posaren rumb a la destresa per exhibir novetats relacionades amb la festivitat de Sant Antoni. Rosa Queralt, d'Entremans, mostra uns divertits sant antonis, amb porquet, bastó i dimoni inclosos, elaborats molt enginyosament amb nous.

La coincidència amb la fira de Ciutadella recollia ahir diferents opinions. N'hi havia, com Maria Tudurí, de Palafanguer de Baix, qui creia que "hi ha temps de tot, la gent es mou i no té per què afectar l'una en l'altra". D'altres, com Antoni Moll, indicaven que podrien durar dos dies cadascuna evitant les coincidències. A més, assenyalava que el fet que enguany hagin fet pagar a Ciutadella, "quan estem dinamitzant el poble, ha provocat que alguns marxéssim cap a Maó".

Entre les peticions, de cara a properes edicions, ressonava la necessitat de poder deixar els expositors muntats a la nit, amb vigilància.