TW
0

"No sé com és, però per Sant Antoni sempre fa fred", explicava un home d'edat a la plaça de la Catedral, minuts abans que la Porta de la Llum s'obrís i els fidels deixessin pas a la imatge de Sant Antoni. Eren les 12.25 hores, i a la plaça es podia veure gent ben abrigada, i alguna senyora que passejava amb una aluda de dàtils a la mà. Vuit minuts més tard, amb la processó a la porta de la Catedral, acompanyada per les autoritats polítiques, sonava l'Himne d'Espanya. A la plaça, normalitat absoluta.

Després de la interpretació de l'himne per part de la Banda de Música de Ciutadella, tres cavalls s'atracaven fins a les escales de la Porta de la Llum per a recollir els tres regidors que enguany han estat els encarregats de protagonitzar la processó. Jaume Moll, Auxiliadora Pons i Pedro Gener, per aquest ordre, han pujat a lloms dels cavalls, que estaven vestits amb una buldrafa decorada amb l'escut de Ciutadella. L'encarregat de portar la bandera de Sant Antoni fou Jaume Moll, que rebé el penó de mans de la regidora Juana Maria Pons, la més jove de la corporació.

Des d'allà, la processó enfilà cap a la Contramurada i després cap a la plaça de les Palmeres o d'Alfons III. Feia temps que aquest espai estava ple de gent que esperava el moment dels Tres Tocs. Les taules dels bars, les escales del molí, els balcons de les cases... Cada racó acollia persones de tota classe i edat, tot i que més a prop de la rajola que rep els tres tocs, dominava la gent jove.

El rellotge de la plaça marcava la una del migdia quan els tres regidors a cavall s'aturaven a pocs metres de l'antiga porta de la ciutat, i Jaume Moll entregava de nou el penó a Juana Maria Pons, qui el portava fins a la rajola més famosa de la plaça.

Allà, després que pels altaveus s'expliqués el motiu dels Tres Tocs, la regidora colpejà l'asta de la bandera tres vegades contra la rajola marcada amb la T, recordant l'any 1287, quan Alfons III entrà a la ciutat, moment històric que s'ha triat per a recordar la conquesta de Menorca per part de la corona catalano-aragonesa.

Després dels Tres Tocs, sonà de nou l'Himne d'Espanya, i aquesta vegada es sentiren alguns xiulets, pocs i tímids, a la vegada que quan acabava la interpretació també es podia escoltar algun bravo i bastants aplaudiments.

Mentre la comunitat religiosa, presidida pel bisbe Salvador Giménez i el vicari general i rector de la Catedral, Gerard Villalonga, entonava un càntic de lloança, la processó enfilava el camí de retorn cap a la Catedral.

La ruta, a més d'estar acompanyada per la Banda de Música de Ciutadella entonant la cançó "Poble de Déu", estigué marcada per la campaneta de la imatge de Sant Antoni, que escampava el seu so pels carrers per on passava una processó que acabà amb el retorn de la imatge a la Catedral i el cant del "Te Deum", i posteriorment el retorn del penó a l'Ajuntament, que esperarà un any per a tornar a sortir a passejar.