Assistència. Uns 400 comensals es van reunir al Recinte Firal del Polígon Industrial de Maó per compartir una vetllada carregada de desitjos i distincions - Javier

TW
0

Sonava agradable una melodia de fons de veus illenques mentre, a corre cuita, s'ultimaven els darrers detalls per tal que la nit esdevingués tot un èxit.
Els acords que omplien de música el Recinte Firal del Polígon Industrial de Maó van començar a fer-se menys presents per donar cabuda a les benvolgudes, enhorabones i efusives felicitacions que s'entaulaven entre corbates, botons de puny, sabates d'agulla i vestits de festa.

I és que l'ocasió així ho mereixia. És la nit prèvia a la festivitat de Sant Antoni quan els menorquins tenen any rere any una cita ineludible, el sopar del "Menorca", i el calendari així ho marcava per a dilluns.

"Es Diari" tancava a més un cicle, un esdeveniment, una fita, el 70 aniversari de la seva existència.

El hall del Recinte Firal s'omplí de gom a gom on, a més d'intercanviar salutacions i besades de cortesia, entre mosset de croqueta i mosset de formatge, la gent intentava discernir quins serien els nous protagonistes de la vida menorquina. S'incorporà enguany una novetat, un photo call, per al què passaren tímidament alguns dels convidats qui, sens dubte se sentiren com una celebritat, la que es mereix Menorca.

Hi faltaven alguns minuts per les deu de la nit quan els convidats van començar a endinsar-se en una sala on el blanc pulcre de les desenes de taules, unes 45, impactava sota els vermellencs llaços de les cadires.

Una actuació curiosa es va poder percebre en gairebé la totalitat de les taules. Primer una recerca en butxaques d'americana o camisa o al fons de les bosses fins fer-se amb un bolígraf, ja fos blau, negre o vermell, 'Bic' o 'Mont Blanc' per disposar-se a escriure els noms dels comensals de la taula allà presents. S'introduïa com a novetat i el propòsit esdevingué un èxit.

L'acte, conduït pel periodista David Baret i l'actor Jordi Odri, fou obert pel bisbe, monsenyor Salvador Giménez, qui volgué donar la benvolguda als prop de 400 convidats a una trobada on "compartim projectes, aspiracions i recerca de solucions als grans problemes socials i econòmics que ens envolten", espetà.

Les seves paraules van voler rememorar tres vocables: benvolguda, agraïment i felicitació. Benvolguda a tots els presents perquè "amb la vostra funció social manteniu influència sobre la societat perquè prengui un camí adequat de solidaritat". Agraïment, reconeixement i felicitació "a les persones que s'han convertit en model d'actuació per a tots els menorquins per la seva entrega i decisió, esforç i capacitat de superació, enginy, perícia i saviesa". Salvador Giménez va voler fer una pinzellada a la situació de crisi assenyalant que "la crisi ètica, de valors, és la base de tot". Va aconsellar als assistents que no "perdin l'esperança de construir una societat millor i que la fraternitat sigui l'única condició que posem en la nostra vida per a les relacions amb els altres".

El personal del restaurant Royal va començar a servir el sopar a les deu i mitja i entre primer i segon, entre forquillada de còctel de gambes amb pinya o aroma d'anyell, els presentadors van fer participar el públic llançant algunes preguntes d'actualitat. Així, van apropar el micròfon a la directora general de Medi Rural i Marí, Margaret Mercadal; al conseller autonòmic d'Administracions Públiques, Simón Gornés, al president de Sine Dolore, Jordi Moya; al batlle de Ciutadella, José Maria de Sintas o a la diputada socialista, Joana Barceló, entre altres.

A més, el sopar va comptar amb l'actuació de la soprano Maria Camps acompanyada pel guitarrista Pere Arguimbau.

De repent, les pantalles van captar l'atenció del públic en oferir algunes escenes de l'obra del poeta Ponç Pons, "Lokus", interpretada per Jordi Odri.

I un boig, proveït de capell de paper i pijames va aparèixer a l'entarimat. Va oferir un regal un tant íntim a la consellera de Benestar Social, Aurora Herráiz, per continuar després amb un discurs sobre les retallades que estan aplicant els governs, la llengua i la cultura.

Guardonats
Passava ja la mitja nit quan arribà el gran moment, el de desvetllar premiats, guardonats i finalistes. Encetaren el lliurament els premis periodístics. Així, la jove maonesa de 23 anys va fer-se amb el guardó Mateu Seguí Puntas d'articulisme, dirigit als més joves i a l'estímul de la creativitat. El guardó fou lliurat per l'accionista d'Editorial Menorca Carlos Seguí. El fotògraf David Arquimbau va rebre el premi Domingo Marquès de la mà de la també accionista Maria Dolores Olivares i, finalment, el professor Juan Luis Hernández va fer-se amb el premi Andrés Casasnovas d'entrevista que lliurà el bisbe Salvador Giménez.

En quant als Protagonistes de la Vida Menorquina 2011, enguany s'incorporà una novetat, i és que, a més a més dels guardonats i donada la qualitat i àmplia participació, es decidiren finalistes en cadascuna de les modalitats.

En l'apartat esportiu, va quedar finalista la ferrerienca, Lita López, i s'alçà com a premiat el Club Deportivo Alcázar. El seu president, Francisco Franco, qui recollí el premi entregat per la senadora Juana Francis Pons Vila, va compartir amb el públic una bella frase del Padre Petrus que diu "L'esport és font de vida perquè fomenta l'esforç col·lectiu". En l'apartat cultural, els Escoltes de Menorca es feren amb el segon lloc del pòdium mentre que el premi fou pel fundador, fa ja 40 anys, del Grup de Pessebristes de Maó, Jordi Farrés. Lliurà el guardó la batllesa de Maó, Águeda Reynés. Les empreses cerveseres Illa i Molí de Foc foren finalistes del premi en l'activitat econòmica mentre que el guardó se l'emportà la fira Innovem. El conseller balear Simón Gornés entregà el guardó. I finalment, i en l'apartat polític, Sant Lluís i el seu 250 aniversari de la Fundació del poble quedà finalista mentre que el premi, lliurat pel president del Consell, Santiago Tadeo, fou per a la plataforma El Transport Aeri Ofega Menorca qui ha alçat la veu per a reivindicar un transport digne. Per al portaveu, Anton Soler, "no deixa de ser irònic que se'ns reconegui quan no hem aconseguit res, és més, quan estem pitjor que mai".

El sopar de 'es Diari' va arribar al seu final passada la una i mitja de la matinada, moment de felicitar a tots els antonis i antònies.