TW
0

Autofitxa
Em dic Juan Ramón, vaig néixer dia 3 de setembre de 1965 i tot i ser de Barcelona fa 36 anys que visc a Alaior. Treballo de marmolista. Estic casat amb na Juana Maria i tenc dos fills, en Yeray de dotze anys i n'Iker, de tres. Vaig arribar a Menorca amb el meu pare quan només tenia 14 anys per motius laborals i aquí ens vam quedar. Som el responsable de la Banda d'Alaior.

Vostè era tamborer, veritat?
De jovenet vaig crear un grup de rock a Alaior, Nebraska, vam fer prop de 20 anys sonant i jo tocava la bateria. A més, també sonava el tambor amb la banda d'Alaior.

I què va passar amb la banda de cornetes i tambors?
Estava gairebé desfeta. I vaig proposar al batlle de fer-me càrrec de la banda. D'això deu fer vuit o nou anys. Vaig apostar per l'edat del meu fill, d'entre cinc i sis anys, i en un començament assajàvem al teatre del Centre Cultural. El primer debut va ser fa set anys a les festes de Binixems i érem una desena d'al·lots.

Quants són a dia d'avui?
Som 35 músics, dels quals dotze sonen la corneta i la resta el tambor. De fet, hem tancat les portes, hi ha una dotzena de nens petits que estan en llista d'espera per ingressar. Els més menuts no els pots fer anar al mateix ritme que els grans qui ja tenen coneixements, els has de guiar i duen una mica més de feina. De grans qui vulguin ingressar sí que hi ha places.

Així, la banda ha dut una evolució ascendent important...
La gent del poble va començar a demanar si el seu fill podia ingressar a la banda i quan aquells qui ja havien sonat amb la banda anterior veieren que estava funcionant també van voler ingressar. Ara hi ha músics des dels quatre anys fins els disset. Durant el 2011 vam fer 24 sortides al poble d'Alaior.

Us vareu crear com a associació, veritat?
Fins l'any passat va ser una banda municipal però vam decidir fundar-nos com a associació juvenil sense ànim de lucre per tal de poder accedir a algunes ajudes. No fa molt vam comprar tots els tambors i vam canviar les cornetes per trompetes que permet més amplitud de ritmes. La corneta està més limitada a les marxes militars.

Fa falta tenir una base musical per ingressar a la banda?
No fa falta tenir una base però sí tenir moltes ganes.
Hi ha al·lots que no sabien res de sonar, no saben solfeig, tot i així, sonen la trompeta. De fet, hem contractat una professora de solfeig i dóna classes als alumnes.

Generalment veiem una banda amb més homes que dones. També passa a la d'Alaior?
Tenim les portes obertes a tothom. D'al·lotes ara n'hi ha dues i n'hem arribat a tenir cinc. També tenim gent de fora poble.

La coordinació és complicada?
S'aconsegueix a base d'assaig.