TW
0

Autofitxa
Em dic Pedro, vaig néixer a Alaior dia 15 de març de 1952, per tant, d'aquí a dos mesets faré els seixanta anys. Estic casat amb na Juana Maria amb qui tenc tres fills, en Venancio, na María Antonia i na María Ángeles, i tres néts, tots de na María Antonia i que es diuen Joana, Catalina i Eduardo. Treballo d'esmolet i entre les meves aficions, m'encanta tot allò relacionat amb el camp, ja que hi he fet la vida i me segueix encisant.

Això de ser esmolet és una professió molt antiga, veritat?
Sí, molt antiga. L'esmolet anava pel carrer i solia xiular o avisar per tal que la gent sabés de la seva existència. És una professió molt antiga que s'estava perdent i crec que l'hem tornada a recuperar. A Menorca n'hi ha més d'esmolets, tot i així, crec que som dels pocs que fem treball itinerant, és a dir, que ens movem pels pobles i esmolem a peu de carrer.

I vostè com ho aprèn?
Jo ho havia vist fer sempre a casa de jove. Mon pare, no s'hi va dedicar professionalment mai però a casa sempre esmolava els seus ganivets i per això coneixia la labor.

I quan decideix convertir-se en esmolet?
Va ser arrel d'una empresa de parament, de "menaje" qui em va proposar aquesta feina. I deu fer una dotzena d'anys que m'hi dedic. Vaig fer uns cursets per professionalitzar la tècnica.

Quins utensilis es fan servir per esmolar les peces?
Utilitzo unes moles per llevar el ferro i per fer les peces tallants, unes altres per polir i a més tenim una màquina per als discos de les màquines d'embotit.

Vostè tant treballa per a particulars com per a professionals?
Sí, solc anar a aquells negocis que precisen que els hi afili els ganivets i, a més, als pobles tenim alguns punts on la gent pot deixar les seves peces i jo les arreplego.

Diuen que un ganivet poc afilat pot fer més mal que un que està ben esmolat. És una afirmació certa?
Sí, totalment. Perquè un ganivet que no està esmolat no llenega, la persona ha de fer més força i li pot resquitllar mentre que un d'afilat, va més suau i la persona no ha de fer tanta força.

I també se sol indicar, i ho diré en castellà, que "en casa de herrero, cuchillo de palo". Com té vostè els ganivets de casa seva?
No els pas gaire per aquestes màquines... A casa tenc una pedra que era del meu avi o inclús del besavi i és la que empr de tant en quant per esmolar els meus ganivets. No els hi faig gaire cosa més.