TW
0

"Enguany es compleixen vint anys de la fundació del Quartet Aguinaga (Esther Pons i Carme Cardona, violins; Andreu Cardona, viola, i Álvaro Cardona, violoncel). Han estat vint anys d'unes experiències musicals inoblidables..." Així comencen les notes al programa del Concert número 1096 del Grup Filharmònic celebrat dissabte passat al Saló d'actes de l'Ateneu de Maó. Als integrants del quartet, aquesta vegada Esther Pons Barro, violí, Andreu Cardona, viola, i Álvaro Cardona, violoncel, es van sumar els músics ucraïnesos afincats a l'Illa des de fa ja uns quants anys, Ulyana Popovich, piano, i Andriy Lemekh , flauta.

Els dos són titulats superiors al conservatori de Lvyv i treballen com a professors a les escoles de música de Ciutadella, Ferreries i Es Mercadal i, com diuen també les notes al programa, "estan gratament sorpresos de la intensa activitat musical que tenim a l'Illa", de la qual fou exponent el recital de dissabte, en el que el conjunt oferí el "Quartet per a flauta i cordes en Do major" KV.285b de W.A. Mozart i el "Quartet per a piano i cordes en do menor" op.60 de J. Brahms, dues obres de caràcter ben diferenciat.

La formació de quartet on es substitueix un dels instruments de corda per un de vent va ser un gènere molt popular sobretot a finals del segle XVIII i principis del XIX. Mozart el cultivà i composà nombroses obres d'aquest tipus. Aquest quartet és el tercer i últim d'una sèrie de tres quartets per a flauta i cordes i va ser probablement escrit per Mozart entre 1781 i 1782.

El paper que normalment té el primer violí a la formació de quartet de corda, va ser assumit en aquest cas pel so melós, agradable i dolç de la flauta de la mà d'Andriy Lemekh que demostrà la seva excel.lent musicalitat. La interpretació del conjunt va resultar equilibrada, expressiva i bella, especialment a l'Andantino amb variacions. La música de Mozart sempre resulta amable i senzilla per a l'oient però no per açò menys complicada i delicada d'interpretar.

Brahms va ser una aposta arriscada i valenta. L'obra, començada l'any 1856 i completada i estrenada l'any 1875 amb el propi compositor al piano ens evoca la imatge de l'amor impossible que sentia Brahms per Clara Schumann, el seu turment i la seva desesperació. Ja des del primer moviment del quartet, els assistents van sentir-se atrapats, embolcallats i arrossegats per la intensitat de la música, per una expressivitat extrema, per la dificultat tècnica i l'entrega dels intèrprets. Van gaudir de les melodies entrellaçades, de la tècnica acurada d'una Ulyana Popovich esplèndida, d'un Scherzo tècnicament endimoniat, del solo de violoncel a l'Andante i de la qualitat tècnica, sonora i expressiva de tot el conjunt.

El Grup Philarmonic ha volgut destacar que va ser un plaer poder assistir al concert. "Se'ns va oferir una obra fora de programa i en resposta als aplaudiments del públic. Enhorabona als músics i especialment al Quartet Aguinaga per aquest aniversari que celebren. Esperam tornar-los a escoltar al llarg d'aquest any tant en la seva formació original, amb tots els seus integrants, com en formats diferents i amb col.laboracions externes, com és el cas del concert de dissabte" expliquen des del col·lectiu de l'Ateneu de Maó.