Organitzat per l’Associació de Vesins s’Enclusa, tingué lloc al Centre Sociocultural - Paco Sturla

TW
0

nteressant debat el que tingué lloc dimecres passat al Centre Sociocultural de Ferreries, organitzat per l'Associació de Vesins s'Enclusa, i que comptà amb força presencia de ciutadans preocupats per dita temàtica, i entre ells la diputada Joan Barceló i el conseller Joan Marquès.

Moderat per David Sintes, el qual introduí el tema del projecte de llei turística i els punts que creen més debats, i amb la participació de Lluís Anglès (enginyer químic – Bodegues Binifadet), Sergi Marí (economista), Miquel Camps (GOB), i Joan Melis (ASHOME).

En primer torn de paraules, els quatre participants es posaren d'acord en el projecte de llei, si ens cenyim en el seu titulat, és del tot necessària, no així quan entren en el seu articulat, especialment pel que fa a la competitivitat, i a la sostenibilitat, així, Sergi Marí, opinà que la pretesa llei, empra bé de forma correcta ambdós conceptes, la competitivitat com a negoci, i sostenibilitat, però no sols en terme de rehabilitat, malgrat el que ens proposa, l'articulat, va per altres camins, posant excepcions per saltar-se qualsevol llei que posi entrebancs, per exemple a la modernització.

La sosteniblitat és qualitat i futur, i l'excés de demanda perjudica la qualitat turística. Un turista de qualitat no és sols el que és tractat bé a l'hotel, és aquell que se'n va content per la rebuda que li ha donat la societat. Sembla una llei anticrisi, i no pas amb objectius competitius, sembla més una llei oberta a l'especulació, fins i tot sembla que la vol afavorir.

Lluís Anglès féu un repàs als deu darrers anys, mirant l'evolució que ha sofert el turisme, evolució a la qual Menorca ha quedat enrere. Opinà que la futura llei no resoldrà per si sola la crisi actual ni el sector turístic, el fet important és l'ús que es fa d'ella. La llei ha de respondre a la realitat de cada moment:

Aquesta llei és necessària, posant com a exemple la quantitat de paperassa que cal per posar en marxa un negoci, que la llei vol simplificar, si bé, cregué que calen moltes esmenes per millorar-la, atenent les excepcions que permet.

Miquel Camps també fou del parer que la llei amb el seu anunciat podria ser bona, però l'articulat, és el camí a la balearització del mon agrari, quan el que no volem repetir, son les destrosses dels anys del boom turístic, de consum de territori i de recursos naturals.

La proposta és una desregularització nefasta, passant per sobre de qualsevol llei, sembla que el PTI sigui el culpable de l'actual crisi, si fora així, sols la patiríem a Menorca. Ningú es tanca en banda respecte l'ús del territori, el Camí de Cavalls fou guanyat per la societat menorquina (perseguida pels tribunals), sense el sector empresarial, hi ara és un valor afegit, s'Albufera des Grau altrament.

Turisme de qualitat n'hi ha de moltes castes, però no forçament que gran poder adquisitiu, el que a un càmping, també pot ser turisme de qualitat.

El president d'ASHOME, Joan Melis, si bé en criteris generals compartí la majoria d'opinions exposades, posà de relleu, que malgrat l'articulat en alguns apartats pot semblar massa permissiu, i que en les esmenes pertinents segur que millorarà, la llei és necessària, deixant ben clar que ell tampoc es partidari de consumir territori, però que cal posar-se d'acord de com actuar i que hem de fer, i que és des d'aquí que ho hem de decidir, el Consell Insular hi té que dir la seva.

Aquí ens fa falta oferir un producte diferent, únic, perquè en preu no poden competir, i la qualitat per si sola no té valor, ja que els nostres clientes a casa seva ja estan bé. Hem de se competitius, essent els millor, i això ho tenim que aconseguir entre tots, si oferim un producte diferent, tindrem demanda, i si hi ha demanda la resta vindrà al darrera, com ara la solució a la manca de connexions aèries.

"Part del futur turístic de l'illa, és, el que ja va proposar ASHOME fa sis anys, i que ara la llei preveu, que és el condhotel o condomini, això ens permetrà la modernització de la planta hotelera, seguint explotant els establiments i en futures crisis econòmiques no hi estarem tant exposats. Créixer més no ens beneficiarà, però hem d'omplir els hotels per fer viable la seva rendibilitat. El destí d'un turista no és sols l'hotel, es tot el que l'envolta, per tant és important la sostenibilitat, un client satisfet, és el millor altaveu per a futur turistes".

Amb l'intervenció del públic pressent, opinant sobre alguns dels punts expressats pels quatre intervinents, es donà per acabada la taula rodona, la qual poden qualificar de tranquil·la i moderada