Bona proposta. El públic menorquí tindrà l’oportunitat de veure l’espectacle avui a Calós, i el dia 26 a Maó i el 25 de març as Mercadal - Paco Sturla

TW
0

Més que bé. Molt bé els ha sortit a Dau Produccions i Artistes per a Menorca l'aposta teatral que aquest cap de setmana han duit al Teatre de Calós de Ciutadella. I ho hauran pogut comprovar tots aquells que han assistit a les dues primeres representacions del musical "Alí Babà i els 40 lladres", una proposta que demostra la gran qualitat que s'amaga a Menorca rere la cortina de la cultura, tot conjugant la música i la pròpia història amb dosis d'humor que fan l'espectacle un poc més interessant.

Entretinguda i divertida són dos dels qualificatius que hom pot atorgar a aquesta posada en escena d'aquest conte que forma part de "Les mil i una nits". Només entrar al teatre, l'espectador ja té la oportunitat de capficar-se en una història gràcies a uns decorats extraordinaris que condueixen directament a la Pèrsia de l'època, i que aconsegueixen situar l'escena tant a dins com a fora de la cova o a la casa d'Alí Babà sense necessitat de baixar el teló.

Aquest treballat i meritós envoltori de l'obra és un avanç del que conté la proposta escènica, i que pot rebre també grans qualificatius. Per part dels actors, dirigits per Mari Genestar, és ben destacable la gran feina feta per part dels 21 fillets que fan de lladres, i que, coordinats per Clara Enrich com a directora del cor, protagonitzen moments especials sobre l'escenari, entre ells les cançons i els balls que fan.

El repartiment es completa amb els cantants protagonistes. Damià Bosch (el llenyataire Alí Babà), Noemí Anglada (Zulema, la filla d'Alí Babà), Toni Riudavets (Kassim, el germà d'Alí), Susana Muñoz (Selina, dona de Kassim) i Siscu Riudavets (Osman, el cap dels lladres) aporten la veu de l'experiència, ajudats en l'apartat musical pels catorze músics que, dirigits per Joan Mesquida, ofereixen una deliciosa banda sonora que pràcticament no cessa al llarg de tota la història, que s'allarga durant uns 70 minuts.

Història amb valors

En aquesta adaptació cantada amb música d'Íñigo Casalí i llibret de Pablo Valdés, es narra la història d'una família de llenyataires que es veu immersa en dues situacions diferents que acabaran confluint, una discussió familiar pel trencament d'un violí i una cova dominada per un grup de lladres i que està plena de tresors. I enmig apareixen particularitats humanes com l'avarícia i l'enveja, de la mà de Kassim i Selina, o la venjança i l'explotació que demostra Osman, tant sobre els seus lladres a qui té dominats, com sobre la família de llenyataires quan descobreix que li han pres part de les riqueses que ell havia robat i amagat a la cova. Però no tot són valors negatius, també n'hi ha de positius, i és Zulema qui demostra la bondat i la humanitat heretada del seu pare.

Tots aquests valors apareixen en escena des del descobriment de la cova per part de Kassim, passant per la sostracció de les riqueses de la cova i l'estratègia d'Osman per trobar el lladre que ha robat al lladre, i també en l'empresonament del cap dels bandits per part d'Alí Babà, ajudat pels propis lladregots que es rebel·len contra qui tant ha abusat d'ells.

Així, "Alí Babà i els 40 lladres" es converteix en una atractiva proposta, i encara més veient la gran rebuda que el públic li ha dispensat en les primeres, que ha omplert quasi del tot. Els que encara no s'han animat a fer-se amb unes entrades, avui tenen les dues darreres oportunitats per veure l'espectacle a Ciutadella, a les 12 i a les 18 hores. Si no, dia 26 hi haurà dues opcions més, i el 25 de març altres dues a la Sala Multifuncional des Mercadal.