Escultura. Joan Gomila ha reconstruït els trossos i ha fet una reproducció nova del cap del fillet, que va quedar destrossat per una acció incívica - L.B.

TW
0

No és una escultura de gran valor ni té cents d'anys d'història, però forma part de la memòria sentimental dels ciutadellencs. El Fillet des Caragol és el testimoni d'aquella Contramurada de la que es sentí orgullosa Ciutadella i que les darreres reformes han uniformitzat, perdent la seva essència i semblant una avinguda més de qualsevol ciutat moderna.

En els anys 80 va nevar. Joan Gomila Camps (Ciutadella, 1975) era un jovenet i, passejant dins el cotxe amb son pare per Sa Contramurada, li cridà l'atenció veure el Fillet des Caragol blanc de neu, amb una gorra de llana i una bufanda. Algú havia fet la gràcia. Han passat anys des de llavors i, curiosament, ara l'escultura és a les seves mans. S'ha marcat el repte personal de reconstruir-la, i el millor de tot, de forma altruïsta, per la qual cosa la recuperació de la talla no tindrà cap cost per l'Ajuntament.

Segons explica Joan Gomila, el Fillet des Caragol lluia a la pastereta de sa Contramurada davant l'OAR. Tenia un bessó, un altre fillet sobre una tortuga que estava col·locada a la glorieta de davant Cas General. Aquesta talla ha desaparegut del mapa. Funcionava com a brollador i en aquesta pastereta encara hi roman el pedestal de marès i el petit safareig, ara cobert de terra i amb vegetació ornamental. Gomila s'ha documentat sobre aquestes dues escultures, tot i que no ha pogut obtenir gaires dades clarificadores.

És per açò que fa una crida a la gent per a que aporti informació o fotografies per a poder documentar aquestes escultures del paisatge urbà recent de Ciutadella. Calcula que el Fillet des Caragol deu tenir uns 70 anys. La caragola i l'infant es van fer de marmolina (pols o pasta de marbre, segurament a partir de motllos en sèrie. De fet, Gomila té constància que al jardí de l'hotel Port Mahón hi havia una altra talla semblant.

Joan Gomila, "Gomi" pels amics, és electricista de professió i l'únic tramoista de Ciutadella, una labor, la majoria de vegades, sense remuneració i que fa per amor a l'art. D'ençà fa dues dècades dissenya i construeix els decorats dels espectacles i obres teatrals, inclòs "Foc i Fum". Ara s'encarrega de l'escenari de l'obra "Ali Baba", que es representarà aquest cap de setmana al Teatre Principal i de la decoració de la Gala Lírica que es celebrarà aquest dissabte a Calós. Prové d'una família amb vocació artística i, com a anècdota, és germà del pintor Carles Gomila. En Joan és un manetes, té gust per l'estètica i els millors ingredients: paciència i dedicació.

Passes
Va ser l'estiu de l'any passat quan la brigada li va dur el pedestal de marès i es Fillet des Caragol fet a trossos a l'hort familiar, que fa la funció de taller. L'escultura va ser retirada de sa Contramurada durant les obres de reforma. L'Ajuntament va entregar-la un particular per a que la restaurés, però l'actuació no va ser gaire afortunada. Després es va dipositar a una pedrera municipal, on hi va romandre molt temps, i a on va ser objecte d'un acte vandàlic. El Fillet des Caragol va quedar fet bocins i sense cap.

D'ençà va arribar a les seves mans, Joan Gomila ha dedicat les estones lliures a reconstruir l'escultura. Ara té els trossos aferrats i la té en observació per si surten nous trencs. A partir de les fotografies antigues ha fet una reproducció del cap del Fillet des Caragol: un infant amb una gran rialla. La pròxima fase serà col·locar el nou cap, refer les parts destruïdes, polir les juntes i embellir l'escultura.

L'autor creu que el proper estiu tindrà la feina acabada. Llavors l'entregarà a l'Ajuntament per si decideix tronar-la a col·locar al lloc original. Afirma que fa la feina pel gust de restaurar una peça emblemàtica propietat del poble i per a que Ciutadella pugui recuperar de l'oblit un element ornamental que desperta simpatia.