TW
0

El proper 19 de març es compliran els 46 anys de la botadura del "María Gloria". El bessó del "Besitos" hagués pogut dur qualsevol nom, però l'armador, Pedro Mercadal Cortès, gran amant de la mar, va voler posar-li nom de dona: el de la seva esposa, María Gloria de Sintas Moll. Va ser una prova definitiva d'amor per l'esposa que li donà tres fills i quatre filles.

L'estimació del veterinari Mercadal pel "María Gloria" ha transcendit el temps. El fill, José Mercadal de Sintas, no sols heretà el llaüt, sinó també el sentiment del seu pare per l'embarcació. No volia que es desballestés i per açò l'ha donada a l'Ajuntament de Ciutadella. "La donació que ha fet és una gran mostra d'aquesta estima", afirmà ahir la regidora Auxiliadora Pons. Per la seva banda, el Consistori l'ha cedida a Amics de la Mar, un gest que Rafel Oliver, el president, no es cansà ahir d'agrair per la implicació municipal en salvaguardar un emblema del patrimoni marítim local.

Ara la barca ja és del poble de Ciutadella i continua al port. Va ser construïda pels mestres d'aixa Joan Cerdà i Jesús Melis el 1965. Ha sobreviscut a dues grans rissagues i sempre ha duit els dotze patrons que ha tingut a port. Fins i tot, el 1966 va traslladar un bisbe entre Menorca i Mallorca.

El primer que farà ara Amics de la Mar es arreglar el llaüt i pintar-lo per a que serveixi per organitzar activitats etnològiques i culturals relacionades amb la pesca i els costums mariners. Més endavant, si s'aconsegueix finançament, el volen aparellar, com el "Besitos", per a que pugui tornar a navegar a la vela en memòria del passat.