Joan Allès (Enyorança Vídeos) i Josep Gornès (Amics de la Mar)

TW
0

Josep Gornès, membre d'Amics de la Mar, va tenir l'encert de registrar amb una càmera de vídeo les feines de restauració del llaüt "Besitos". L'embarcació va ser cedida pel seu propietari, el pescador Palmiro Andreu, a l'entitat a principis del anys 90 per evitar que fos desballestada després de tota una vida dedicada a la pesca. La barca va restar uns quants anys exposada a la intempèrie fins que el 1998 els Amics de la Mar iniciaren la ingent feina de restauració. Va ser un grup de voluntaris, assessorat i coordinat per Josep Marquès Juaneda, que s'embarcà en el somni de recuperar-la per convertir-la en la primera escola de vela llatina a l'Illa, en l'ambaixadora de l'entitat a les trobades de navegació arreu del Mediterrani i en emblema del port de Ciutadella. El grupet dedicà molts caps de setmana a fer feina sense defallir. El repte de recuperar el primer llaüt declarat BIC, propietat dels menorquins, ben s'ho valia.

Josep Gornès prenia imatges a primera hora de cada jornada de feina. Després deixava la càmera, s'arromangava i també es posava a treballar. "Volia documentar tot el procés, que quedàs constància de la feina, sinó les coses es perden en l'oblit", explica. Josep Gornès guardà les imatges enregistrades entre els anys 1998 i 2000 en una cinta VHS que estojà en un calaix. Després de més d'una dècada, l'autor va fer arribar les imatges a les mans de Joan Allès, d'Enyorança Vídeos. "Vaig fer el visionat i em vaig desanimar", comenta ara, fent una rialla, recordant que eren imatges monòtones. El vídeo va reposar un parell de mesos fins que Joan Allès recuperà la cinta. "Llavors em vaig entusiasmar en descobrir una segona part, amb material molt més interessant". Va ser quan es va engrescar.

Va començar a muntar les imatges, seleccionant les més atractives. Va fer una primera projecció de prova als Amics de la Mar i els va agradar. Açò encara animà més Joan Allès. Per arrodonir el muntatge, el passat Sant Antoni, s'embarcà en una de les embarcacions clàssiques de la trobada de vela llatina per filmar el "Besitos" navegant. Les imatges preses ajudaren a completar el documental.

Però llavors, s'adonà que era una pel·lícula freda. En comptes de posar-li música de fons optà per posar un narrador. I el va trobar de forma inesperada. Un dia projectà el documental a Josep Marquès, l'ànima de la restauració. En veure els interessants comentaris que feia mentre visionava les imatges i els records que li sorgien, decidí gravar les seves explicacions espontànies. I l'endevinà. "Josep Marquès va fer una proesa, no sols explica el procés de restauració, sinó que també expressa el sentiment d'aquell grup de voluntaris que s'embarcà en el viatge a Ítaca: restaurar el 'Besitos'. A la vegada, aporta un bagatge important de noms de les eines de l'antic ofici del mestre d'aixa, descriu les parts del llaüt i empra un llenguatge ben nostre, que avui dia ja no es sent", afirma Allès amb emoció. Així, el documental combina les explicacions sobre la història del "Besitos" narrades per Josep Gornès, amb la veu de l'experiència en el procés de restauració de Josep Marquès, una mescla que enriqueix les imatges. El resultat és un film excel·lent, de 18 minuts de duració, que avui es projectarà a les 20 hores a la Caseta de Comandància del port de Ciutadella i diumenge, dia 11, a les 19 hores, a l'Ajuntament d'Alaior, en el marc de les Jornades d'Història Local que organitza el CEL.