Alaior. Joan Sintes, Joan Coll, Misericordia Sugrañes, Fernando Villalonga, José R. de Olives i Isabel Rodríguez - Gemma Andreu

TW
0

"El cor del camp menorquí batega a Alaior aquest cap de setmana". D'aquesta manera resumia ahir la batllessa Misericordia Sugrañes l'esdeveniment en què se celebra la XVI edició del Concurs Morfològic de Bestiar Boví de Raça Frisona, que ha crescut amb els anys fins a convertir-se en una fira que aquest any compta amb més expositors encara, per als que s'ha habilitat una nova carpa.

Dissabte a les 10 hores s'obre la fira i es dóna inici al Concurs Morfològic de Bestiar Boví Frisó amb la presència del president del Govern, José Ramón Bauzá, el president del Consell, Santiago Tadeo, el conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga i la batllessa, Misericòrdia Sugrañes entre altres autoritats.

Baixa el nombre de bestiar present a la fira. L'any passat s'havien inscrit 170 animals mentre que per a aquest any d'entrada es compta amb 140, tot i que sempre baixa la xifra perquè, com bé explicava José Ramón de Olives, secretari de l'Associació Frisona Balear, "amb les vaques passa com amb els futbolistes, a darrer moment poden donar-se baixes". El nombre de llocs participants baixa en quatre, assistint-hi enguany trenta finques de les quals una prové de Mallorca, Sat Son Carbó de Campos. Ciutadella continua sent el terme amb més llocs presents a la fira, catorze; segueix es Mercadal, amb vuit llocs; Ferreries amb tres; Maó, dos i Es Migjorn i Alaior amb un sol lloc cadascun.

La relació d'expositors ha estat en els últims anys un camp en extensió, per la qual cosa aquest any s'ha habilitat una nova carpa que allotjarà una de les novetats de la fira d'aquest any: bars i restaurants d'Alaior han treballat junts per oferir un sortit gastronòmic de tapes, com ara sípia amb salsa, carn amb xampinyons, panets de llom amb bacon, calamar a l'andalusa i peixet frit. Productes agroalimentaris, artesania, mostra d'oficis tradicionals, llibres i material agrícola estaran a disposició del nombrós públic que assisteix a una cita ja tradicional. També serà present el tren que fa un recorregut entre la població i la fira.

L'event compta amb un pressupost de 41.700 euros, 10.000 menys que la passada edició. La participació econòmica es distribueix en quatre parts entre l'Ajuntament d'Alaior, la Conselleria d'Economia, Medi Ambient i Caça del Consell i la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern balear.

Els premis del concurs de vaques frisones estan patrocinats per distintes empreses. Així Agrame aporta 1.100 euros per la vaca gran campiona; Coinga, 900 euros pel millor criador; Talleres Febrer, 500 euros per la vedella campiona; Cooperativa Sant Barbomeu, 500 euros per la vedella campiona. El jutge que presidirà el concurs serà José Manuel Paz Conde que havia estat a Menorca ja a l'any 2004. És jutge des de 1998 i des de 2004 jutge representant de CONAFE.