Mir. El ferrerienc, a l’estudi de casa seva, a Barcelona, on normalment fa les seves creacions - Albert Mir

TW
0

Albert Mir Alberto (Ferreries, 1985) atén la telefonada d'aquest diari pocs minuts després de sortir de les oficines del Comitè Organitzador dels Mundials de Natació de Barcelona 2013. El dia abans havia rebut una telefonada intrigant, a través de la qual el convidaven a passar pels despatxos on es cou un dels esdeveniments esportius més importants del proper any. Ahir, li van confirmar allò que ni ell mateix s'esperava: és el guanyador del concurs per a crear la mascota dels Mundials de Natació.

"Que una creació meva tingui una repercussió a nivell mundial em costa de pair", escrivia ahir capvespre al seu bloc. Al matí, quan atenia la telefonada del "Menorca", no podia amagar la seva satisfacció i la seva sorpresa. Aquest dissenyador gràfic havia conegut l'existència del concurs a través d'uns amics de les xarxes socials, i va decidir posar-se a treballar. "La meva intenció era fer-ho bé, però en cap moment pensava en guanyar, perquè era un concurs massa gros. La idea era poder incloure al meu currículum la participació al certamen", confessa. D'aquesta actitud inicial, el treball d'Albert Mir ha anat superant fases i més fases, fins a guanyar el concurs. El premi és doble. 3.000 euros i, sobretot, crear una mascota que es veurà a tot el món.

De com serà la criatura, Mir no en pot dir res. "Tenc un compromís de confidencialitat fins que la mascota es presenti oficialment el mes de maig", explica. De totes maneres, el propi creador recorda que "demanaven un personatge que tingués relació amb el planeta aigua, ja que els organitzadors pensen aquesta competició com els Jocs Olímpics de l'aigua. Per tant, havia de donar vida a un personatge relacionat amb l'aigua, amb Barcelona i amb la versió més cosmopolita de la ciutat". Amb aquestes premisses, el ferrerienc ha anat creant durant un mes, "fins que la mascota té una expressió simpàtica i et dones compte que té un poquet de vida".

Albert conta que es va mirar moltes altres mascotes abans de donar vida a la seva. "Generalment no són massa del meu gust", opina. De totes maneres, una li va cridar l'atenció, la dels propers Jocs Olímpics de Londres. "És diferent i em va agradar", diu. Açò no vol dir, però, que la seva creació tengui alguna semblança amb la mascota britànica, ni tampoc vol dir que no la tengui. La confidencialitat obligada mantindrà aquesta intriga fins al mes de maig.

A Albert Mir, el premi li arriba a Barcelona. Resideix a la Ciutat Comtal, on actualment treballa com a free-lance fent tasques de gràfica publicitària i disseny gràfic. A aquest ferrerienc sempre li ha agradat dibuixar, i confessa que "amb nou o deu anys, quan tocava els primers ordinadors, ja jugava a fer dibuixets a les pantalles en blanc i negre amb programes senzills". Aquesta afició el dugué a cursar el Batxillerat Artístic a Maó, i després un cicle de grau superior de Gràfica Publicitària a l'Hospitalet.

Mir ha diversificat darrerament el seu camp d'acció. Atret sens dubte pel disseny gràfic, també s'endinsa darrerament en temes de vídeo (és l'autor de diversos videoclips de grups menorquins) i de pàgines web. Entre les seves virtuts també figuren els grafitis, aquest art que alguns encara no saben valorar en la seva justa mesura. De fet, confessa que les seves creacions estan influïdes per l'art urbà, tot i que no té referents fixes.

Ara, ell podrà ser el referent de futurs dissenyadors. Amb només 26 anys veurà com una creació seva és observada a tot el món. Segurament, no tindrà millor trampolí per a assolir grans èxits que aquests mundials de natació.