TW
0

L'aigua i la seguretat alimentària és el tema escollit aquest any per la UNESCO en motiu Dia Mundial de l'Aigua que es celebra avui. La Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) va recomanar l'any 1992 la creació d'un dia internacional per celebrar l'aigua dolça. L'Assemblea General de les Nacions Unides va respondre designant el 22 de març de 1993 com a primer Dia Mundial de l'Aigua. Des de llavors es va èmfasi en un tema específic per tal d'anar avançant en la millora de la gestió d'un dels recursos essencials, l'aigua, contemplat en la Declaració Universal dels Drets Humans.

L'aigua és la clau fonamental de la seguretat alimentària, cada persona necessita consumir de dos a quatre litres d'aigua al dia, però es requereixen de 2.000 a 5.000 litres d'aigua per produir els aliments diaris de cada persona. Totes les activitats humanes utilitzen aigua, però sobretot se n'utilitza per produir aliments, també paper, vestits, i un llarg etcètera.

La producció d'aliments, a partir de cultius, bestiar, la pesca continental o l'aqüicultura i els boscos requereixen grans quantitats d'aigua. Es necessiten, per exemple, uns 1.500 litres d'aigua per produir un kilogram de blat, deu vegades més per produir un kilogram de carn vacuna.

L'escassetat d'aigua ja afecta els cinc continents i més del 40 per cent de la població del planeta. El consum excessiu d'aigua per produir aliments és una de les principals raons. La recerca de solucions passa per produir més amb menys aigua, el que es coneix com intensificació sostenible. També cal reduir el rebuig i les pèrdues per anar avançant cap a una alimentació més sostenible.

Les persones que tenen un major accés a l'aigua tendeixen a gaudir d'una nutrició millor. La falta d'aigua pot ser una de les principals causes de fam i malnutrició, particularment en les zones on l'alimentació i els ingressos de les persones depenen de l'agricultura local.

Les pluges irregulars i les diferents estacionalitats en la disponibilitat de l'aigua poden donar lloc a l'escassetat temporal d'aliments. El canvi climàtic accentua el procés i els riscos són cada vegada majors.

Mantenir l'augment de la producció d'aliments i altres productes agrícoles no serà possible sense incrementar l'eficàcia de l'ús de l'aigua en terres de reg i de secà. El rendiment a partir d'ara s'haurà d'avaluar també des del punt de vista de la producció sostenible.