Es Mercadal. Llorenç Llufriu i Francesc Ametller, ahir a l’Ajuntament - S.P.

TW
0

El III Concurs Morfològic Ovella Autòctona de Menorca es celebra aquest diumenge al Recinte Firal des Mercadal. Llorenç Llufriu, president de l'Associació de l'Ovella Autòctona de Menorca, i Francesc Ametller, batlle des Mercadal, van presentar ahir el programa que s'iniciarà a les 10 hores amb una Fira de Mercats als principals carrers del poble i a les 10.30 hores amb el Concurs Morfològic d'Anyelles i Mardans al Recinte Firal.

En aquesta edició hi participaran vint llocs amb més de seixanta animals, xifres que repeteixen les de l'any anterior a les quals cal afegir els dos o tres llocs que aportaran els animals per celebrar la primera subhasta de bestiar oví de raça autòctona.

Quatre jutges seran els encarregats d'elegir els millors exemplars. Sebastià Pons Rotger, Sebastià Truyol Torrent, Llorenç Llufriu Llorens i José Benejam Gomila es confirmen com a jutges d'aquest any acreditats per la seva llarga experiència i preparació. A la valoració morfològica hauran de tenir en compte la presentació de l'animal, el cap i el coll, l'espatlla, la capa de pèl de llana, la gropa i cuixa, la coa, l'aplom de les extremitats. També observaran la marxa, es tindrà en compte el sistema reproductiu i el desenvolupament harmoniós de l'animal.

Una altra activitat prevista és la de la mostra de tondre que es farà a les 12 hores a la Plaça Pare Camps des Mercadal.

L'Associació de l'Ovella Autòctona de Menorca és la que desenvolupa el Pla de Conservació i Millora de la Raça. Els animals provenen d'un procés selectiu morfològic i del control de reproductors. Destaquen l'inici dels controls càrnics i l'estudi dels sementals seleccionats. Tots els exemplars estan inscrits en el Llibre Genealògic de la raça havent passat per una valoració morfològica i superat la puntuació establerta i les condicions exigides per ser incorporat a cada registre.

L'ovella menorquina és una raça que s'ha adaptat al medi ambient de la terra fa molts anys. Són animals de perfil recte a subconvex, típic en els mascles. De mida mitjana, presenten pesos de 45 a 65 kilograms les femelles reproductores i de 65 a 85 els mascles. Són de proporcions allargades. L'alçada mitja a la creu és de 78 centímetres els mascles i 68 centímetres les femelles. La seva llana és llarga i vasta de color blanc, sense taques i destaca també el seu caràcter tranquil i l'aspecte maternal de les reproductores, característiques que, segons Llufriu, són un gran avantatge donat que així boten menys les parets seques i quan crien, donen a llum al camp i tenen molta cura de les seves cries.