TW
0

autofitxa
Em dic Jodith Morillas, pedagoga especialitzada en polítiques de joventut, i som membre del grup Sa Xaranga que ha ideat el projecte de "Els viatges de na Llibretina" per la biblioteca des Migjorn. Sa Xaranga és una entitat que es va crear l'any 2001 i es va constituir com associació l'any 2005. Hem realitzat projectes educatius i de lleure de tot tipus. L'objectiu de les nostres actuacions i projectes és oferir un model de gestió d'activitats d'animació i de lleure educatiu innovador i alternatiu. Sa Xaranga també la formen na Noemi Garcia i na Pilar Gonyalons.

Amb "Els viatges de na Llibretina" Sa Xaranga fomenta la lectura, una iniciativa de l'ajuntament des MIgjorn recolzada per la Xarxa de Biblioteques. En què consisteix?
Sa Xaranga ens vam adonar que actualment ha canviat molt l'ús que fan els fillets de les biblioteques. Si bé és cert que empren el servei de préstec i que participen dels conta contes que s'hi organitzen, pensam que no s'utilitza prou com un espai quotidià de recerca d'informació, de consulta i de lectura. Vam pensar com podríem dinamitzar encara més aquests espais públics, creant una situació concreta on els fillets hagin de cercar informació entre els llibres i els contes. I d'aquí va néixer na Llibretina!

Qui és na Llibretina?
Na Llibretina és una filleta que un dia es va despertar i va adonar-se que havia perdut la memòria. No recordava res del que havia après a l'escola, així que va idear un pla per recordar tot el que sabia abans. Va anar d'escola en escola fins a trobar uns fillets i filletes que la volguessin ajudar, així va arribar as Migjorn on els fillets es van oferir a ajudar-li a recuperar la seva memòria i la conviden a anar a la biblioteca. Cada dues setmanes na Llibretina visitarà la biblioteca i entre una visita i altra anirà deixant missatges secrets perquè els fillets li responguin els dubtes cercant la informació als llibres.

Dissabte més de 30 fillets i filletes ja havien anat per feina a la biblioteca molt intrigats. D'entrada tot un èxit, no és ver?
Si, certament. Na Llibretina un dia s'havia presentat a l'escola des Migjorn perquè la coneguessin i els va explicar la seva història i els va demanar ajuda de tots ells per recuperar la memòria. Com que tots es van oferir a ajudar-la, na Llibretina els va donar una carta amb la que els convidava a tornar-se a veure dissabte 24 a la biblioteca on poder començar aquest pla per recordar tot el que sabia. Na Llibretina els va explicar un conte i després es va fer una activitat en la que havien d'imaginar la "millor biblioteca del món", van sortir idees realment originals. A partir d'avui els fillets aniran trobant missatges personals que hauran de respondre.

Què cal perquè un s'enganxi als llibres per tota la vida?
Als fillets i a les filletes els encanta llegir, però s'ha de crear la situació idònia de lectura, en aquest cas ajudar a la Llibretina. La lectura i la comprensió lectora és fonamental per evitar el fracàs escolar. És important ensenyar el gust per llegir, hi ha llibres xulíssims amb il·lustracions fantàstiques que si som capaços de transmetre la il·lusió d'agafar un llibre i descobrir una història nova, això ja no es perd mai. Dissabte na Llibretina va demanar si algun fillet volia recomanar un llibre i quina sorpresa! Uns quants fillets van sortir a explicar el conte i recordant-se de tots els detalls. Això fa que entre ells es contagiïn les ganes de llegir i de descobrir noves lectures interessants.