Caràcter. Aquesta imatge val tant com les paraules dels pagesos que expliquen que la bena menorquina és tranquil·la i molt bona criadora - Cris

TW
0

El III Concurs Morfològic de Raça Autòctona i Subhasta de Bestiar Oví té com animals guanyadors el mascle reproductor de Torretrencadeta, la reproductora des Tudons i l'anyella de Son Costa.

Més de 60 animals ovins de raça menorquina van ser exposats durant tot el matí en corrals habilitats al Recinte Firal des Mercadal. Quatre jutges, Sebastià Pons, Sebastià Truyol, Llorenç Llufriu i José Benejam, elegiren els tres millors de cada categoria que rebrien premis en metàl·lic de 300 euros pels guanyadors i 200 i 100 euros pels dos següents. Mentrestant as Mercadal es celebrava una Fira de Mercats que igual que el concurs no va ser molt concorreguda. Tot i així els organitzadors del concurs ahir al capvespre es mostraven molt satisfets i disposats a organitzar la següent trobada per la que esperen poder disposar d'una ampliació donades les demandes que ja tenen segons el president de l'Associació de la raça Llorenç Llufriu.

El be de raça menorquina, encara en perill d'extinció, té de cada vegada més una projecció interessant. Torretrencadeta, que va tenir el mardà guanyador, ha posat ja en marxa un projecte, junt a dos llocs més, per fer formatge de llet de bena menorquina. Miquel Bosch i Coloma Marquès munyen 30 benes cada dia. Compten ara amb unes instal·lacions, per les que han rebut una ajuda del Programa Lider, que permetran controlar i analitzar una llet de la que es sap poc fins el moment. Cap al mes d'abril esperen poder comercialitzar el seu formatge, amb Denominació d'Origen, que vendran a la pròpia finca així com a altres botigues. En total a Torretrencadeta hi ha 70 caps ovins de raça autòctona.