TW
0

autofitxa
Em dic Carmen, vaig néixer dia 20 d'abril de 1958 i som de Ferreries. Estic casada amb n'Antoni Guasch amb qui tenc dos fills, en Lluís i na Núria. Treballo de "cuidadora" al Centre de Dia de Ferreries i el temps lliure el dedic a la lectura, la música, anar en bicicleta i caminar. Però sens dubte, l'art floral és el hobby preferit.

Com va començar a interessar-se per l'ornamentació floral?
El meu germà regentava el restaurant-pizzeria Liorna de Ferreries i jo li feia la neteja i també la decoració floral de l'espai. A més, també vaig començar de voluntària en la neteja de l'església de Santa Maria de Ferreries i com que sempre m'havien agradat les flors, vaig incloure-hi la decoració. Ho duc fent des de fa 11 anys.

I com ho ha après?
Som autodidacta. He fet algun curset amb na Flora Ritman, l'artesana en art floral. Però tot quant he après ho he fet per mi mateixa, mitjançant la creació personal.

A l'església de Santa Maria, quin tipus de feines desenvolupa?
Durant l'any hi solc anar cada setmana excepte el temps de Quaresma i Advent ja que no es posen flors fins Dijous Sant. Quan tornem a posar flors, ja per Pasqua, coincideix amb la primavera i, és clar, després d'un temps d'austeritat, arriba l'explosió i tot resplendeix molt més.

Quin tipus de centres florals li agrada elaborar?
Flor natural. Normalment hi ha gent que em dóna alguna cosa o vaig al camp a cercar aquelles flors que pens que em poden combinar bé. No solc comprar res. L'església de Santa Maria és molt gran i dóna per molt. Però solc col·locar un ram damunt l'altar, devora la pica baptismal, a la Mare de Déu, al Santíssim o allà on me sembli que queda correcte.

Deu ser una tasca agraïda, veritat?
A mi em satisfà i si allò que realment t'agrada ho fas amb estima, té la seva recompensa. A més, és creació, m'agrada molt canviar cada setmana. I si hi poses el cor te surt en les mans.

A més, hi deu haver un vincle religiós important...
Sí que estic vinculada amb l'església, a la vegada és un espai de meditació i contemplació. Solc estar sola, me pos música i m'esplai. És aportar el meu granet d'arena.

Quina és la flor més especial?
La rosa és la flor per excel·lència i també les del camp, com l'enclova. M'agraden especialment els lliris que ara és quan més n'hi ha. Però tampoc tenc una flor concreta, m'adapt a cada època. A més, no m'agrada molt carregat, ni ostentós perquè amb poc pots fer molt.