TW
0

autofitxa
Som en Toni Martínez Pons i vaig néixer a Maó l'any 1969. Visc al Port d'Addaia des de la meva infància. Som fotògraf aficionat i faig feina a una empresa de manteniment d'apartaments. Practico el piragüisme, l'arqueologia i el "trekking". El que més m'agrada de Menorca és la natura. Durant l'hivern m'estira la seva tranquil·litat, és una època idònia per fer fotos; i a l'estiu m'agrada disfrutar de la gent que ve de fora. Podeu veure les meves imatges a www.fotosdentoni.blogspot.com

Com comença la seva afició per la fotografia?
Arran d'anar d'excursió quan trobava diferents objectes o ossos m'era difícil poder explicar-ho als altres amb paraules, així que vaig començar a fotografiar. La meva primera càmera ja va ser una rèflex, una Minolta. Llavors tenia 27 anys i amb el temps s'ha notat la milloria en les meves imatges.

Sempre duu la càmera al damunt?
Sí, encara que sigui un equip compacte dins el cotxe. Sempre cal estar preparat per fer una bona foto.

Ha col·laborat amb mitjans de comunicació com el nostre, i fa pocs dies amb una imatge molt impactant de la balena varada a Addaia.
Sí, aquesta és una de les fotografies més impactants que hagi pogut fer a Menorca. Realment ningú s'ho esperava. Mai havia vist una espècie marina tan gran en viu. He col·laborat en vàries ocasions amb es Diari i també han reproduït imatges meves a "El Tiempo" de Televisió Espanyola, a TV3 i a IB3. Crec en la manera de mostrar la meva feina de manera altruista, mai no se m'ha acudit cobrar.

Com són les seves imatges?
Intento que els colors siguin el més reals possible. Reflex la manera en què veig les coses. Cadascú té el seu estil i tots tenim una forma de fotografiar diferent. És com el que pinta un quadre, en fotografia el sentiment de la persona hi té molt a veure.

És aficionat a l'excursionisme.
Sí, estic enamorat de Menorca i els seus paisatges. M'agrada l'Illa durant l'hivern, sense turistes ni barques. La Menorca trista i solitària. Jo també m'hi trobo bé en els moments de solitud, així que és quan més disfruto de l'Illa, m'agrada sentir la força de la mar i la tranquil·litat.

Deu conèixer tota l'Illa.
Conec la costa de pam a pam perquè sortim amb els amics tots els diumenges que podem. He fet la zona d'interior fins a on es pot fer perquè hi ha llocs on has de demanar permís perquè són privats. En part entenc que alguns propietaris tanquin perquè de vegades es dóna l'incivisme.

També és voluntari a l'àmbit arqueològic. Què és el que més li agrada d'excavar?
Habitualment excavo a Sanitja amb l'Ecomuseu Cap de Cavalleria i també vaig ajudar durant una jornada a les navetes de Cala Morell. M'agrada ser el primer en descobrir coses, em considero un explorador, crec que tenc un do per a fer-ho. Quan trobo quelcom interessant, sempre aviso el Servei de Patrimoni del Consell.

Disfruto excavant pel bon ambient que hi ha entre voluntaris i estudiants d'arqueologia, m'agrada fer coses a l'aire lliure i alhora pensar en com havien de viure els menorquins del passat.