Favàritx. Un grup d’amics amb la carmanyola, la llibreta i els tresors - Ivan Serra

TW
0

Geocaching és més que un joc o una activitat d'amagar i trobar tresors a qualsevol indret del camp o la ciutat on algú els hagi deixat amb l'ajuda del GPS, és també una descoberta de l'entorn, una excusa més per fer excursionisme i sobretot una manera de passar-s'ho bé. Primer cal registrar-se a una web especialitzada, com www.geocaching.com, llavors es té accés a les coordenades on es troba una carmanyola que conté una llibreteta, "de visita", en què figuren els noms i les dades de tots els que l'han trobada amb el seu GPS. La carmanyola però és més que el tresor en sí mateix, ja que conté a més objectes que cada cercador hi haurà deixat havent-se emportat un dels que hi ha trobat, si vol.

Es Clot des Guix d'Alaior, Punta Nati, Macarelleta i Cala Morell, a Ciutadella, el Toro, Cala Rafalet o Alcalfar de Sant Lluís, el Barranc d'Algendar i el Castell de Santa Àgueda de Ferreries, La Mola de Fornells, Favàritx i la "Isla Sargantana", la "Pirate cache" o la "Bad Mountain" són alguns dels 43 indrets on un, si vol, amb el seu GPS pot anar a buscar el tresor i generosament deixar-hi quelcom a canvi. Regals: des d'una postal amb segell, a clauers, discs de música, càmeres de fotos d'usar i tirar, qualsevol cosa és vàlida. També regals no materials, de valor paisatgístic i cultural, com el punt des del que es gaudeixen d'unes vistes extraordinàries o algun indret o monument especial dins un poble o ciutat.

A l'Illa, la web Geocaching Menorca explica que els primers en prendre l'iniciativa, a l'any 2004, han estat gent que ha vingut de viatge i que a través d'aquesta pràctica va descobrint el territori. Però des de fa un temps va en augment el nombre de menorquins que s'apunten a l'aventura descobrint, en no poques ocasions, escenaris que no havien trepitjat abans. El "cache" amagat a les muntanyes del Pilar l'han trobat ja 38 persones des de 2007, explica Ivan Serra, i un altre també a Ferreries l'han descobert 50 persones des de l'any 2009.

Però com va sorgir aquesta història? Geocaching té el seu origen en el grup de notícies, sci.geo.satellite-nav, dedicat als sistemes globals de navegació per satèl·lit (GNSS). David Ulmer, assidu a aquest grup, va celebrar que el govern d'Estats Units suprimís la disponibilitat selectiva (coneguda com SA) l'1 de maig de l'any 2000 (disponibilitat que degradava intencionalment la senyal dels satèl·lits per evitar que els receptors comercials fossin massa precisos). Llavors Ulmer va proposar als seus companys un joc amagant, dia 3 de maig del mateix any, un "cofre del tresor" a la ciutat de Portland, a Oregó. Va enviar al grup de notícies les coordenades exactes de la ubicació i així es va trobar el primer tresor o "cache" i una nova manera d'entendre's la gent.

Més de 200 països ho practiquen, cinc milions de persones registrades i 1.694.435 tresors per anar a cercar.