CARTELL. L’anunci del lip-dub s’ha repartit per tot el poble, i ha estat elaborat per Albert Mir - A.Mir

TW
0

Fa uns mesos, molt poca gent sabia què era un lip-dub. Poques persones coneixien el significat d'aquesta expressió, que a poc a poc s'ha anat fent més popular i que s'ha convertit ja en un concepte molt conegut sobretot entre el sector més jove de la població. La propera setmana, Ferreries podrà experimentar en primera persona què és un lip-dub, i sumar-se a una moda que l'estiu passat va desfermar una autèntica febre a Mallorca.

Segons explica el propi cartell que anuncia l'acte a Ferreries, un lip-dub es podria traduir literalment com un doblatge labial, i és un tipus de vídeo que combina sincronització labial i doblatge d'àudio per fer un vídeo de música. Per enregistrar-lo, es fa en una única seqüència, seguida, sense pauses, on la càmera va recorrent un espai on els actors poden vocalitzar la música que sona o bé actuar de la manera que ho creguin més convenient. El resultat és un vídeo generalment divertit, on la música esdevé protagonista i que pot tenir múltiples finalitats.

El que es farà el proper dissabte a Ferreries té com a objectiu reivindicar la llengua i cultura pròpia de l'Illa, fent-ho en un to festiu que convida a participar a tot el poble i a totes les persones que hi estiguin interessades. Els detalls del lip-dub encara s'estan perfilant, i sens dubte els organitzadors guarden alguns secrets fins el proper dissabte, però ja han transcendit alguns apunts. Per exemple, se sap que el lip-dub començarà amb una glosa, com a mostra clara de la cultura pròpia i del to festiu que es vol donar a aquest acte. El glosador serà ferrerienc, i a partir d'aquí, començarà l'acció.

La banda sonora del lip-dub serà també popular, però adaptada per a l'ocasió. Així, la música escollida serà la tradicional "L'amo de Son Carabassa", però amb una lletra expressament pensada per a l'acte. Més enllà d'aquests detalls, poca cosa més se sap. Només que darrera del guió d'aquest muntatge hi ha una persona que en les darreres setmanes ha augmentat i molt la seva reputació professional en ser escollit per a donar forma a la mascota del Campionat Mundial de Natació de Barcelona el proper any, Albert Mir.

Entre els exemples que han servit per a inspirar el lip-dub ferrerienc hi figuren alguns muntatges que es van fer a Mallorca l'estiu passat, i que tenien com a comú denominador mostrar cada poble de l'Illa sota el lema "M'agrada". En aquests muntatges, una gran quantitat d'entitats i particulars dels pobles s'apuntaven al lip-dub i mostraven, embolcallats per una banda sonora generalment animada i alegre, tot allò que el poble pot oferir. El de sa Pobla és un dels referents que es tenen en compte.

En el cas de Ferreries, la participació és també totalment oberta. Tots aquells que hi vulguin prendre part, estan citats el proper dissabte a les nou del matí a la Plaça Espanya. A partir d'allà, rebran les indicacions oportunes dels organitzadors, i amb el muntatge posterior, Ferreries ja podrà dir que té el seu propi lip-dub, com han fet recentment l'Institut Maria Àngels Cardona o a la passada campanya electoral el PSM.