TW
0

autofitxa
Som na Carme Capó Bosch, vaig néixer a Ciutadella i tenc dos fills, en David i en Kevin. Vaig fer el curs de Treballadora Familiar i de del mes de juny faig feina al Centre de Dia des Migjorn Gran. M'agrada anar a caminar i anar a la platja.

Quin és el funcionament del Centre de Dia des Migjorn Gran?
El centre acull persones majors de dilluns a divendres amb un horari que va des de les 10 a les 19 hores. Contam amb una sala gran, dues petites, un pati, tres dormitoris, una cuina, els banys, un despatx i un ofice. És un grup reduït i molt familiar, el tracte diari fa que sapiguem com tractar-los i què necessita cadascú, també com seran les seves reaccions. El moment d'entrada és especial, els agrada que els tractis amb estimació i així es senten ben rebuts.

I quants usuaris tenen?
Tenim vuit usuaris, tot i que n'hi ha que només venen dos dies a la setmana. La capacitat total del centre és per a 15 usuaris. La majoria són des Migjorn, però també ve gent des Mercadal. Les edats es comprenen entre els 70 i 91 anys que té el més major. En aquests darrers mesos hem tingut tres baixes.

Quines rutines segueixen?
Després de donar-los la benvinguda i ajudar-los a seure a taula omplen, un a un, el tauler on han d'indicar el dia de la setmana, del mes, l'estació i l'hora, d'aquesta manera no perden la noció del temps i saben a quin dia es troben. Després es realitzen una sèrie de tallers, cada dia diferents. Dinen i fan tots la "becadeta" de 30 a 45 minuts, alguns al llit i altres a les sales. Curiosament es separen, les dones a una sala i els homes a l'altra. A les 16 hores prenem el te i després seguim amb les manualitats i jocs de taula.

Quines activitats fan al llarg de la setmana?
Feim activitats de memòria, cada matí també feim fisioteràpia, gimnàstica, jocs, jocs de taula manualitats, etcètera. Per exercitar la memòria, també per als que pateixen alzheimer, els donam una frase que després ens han de repetir. També uns dibuixos que han d'explicar. Si els costa els motivam amb gestos de mímica o fent preguntes per tal què trobin la resposta. Cada matí també fem gimnàstica, tots estan asseguts perquè es cansen d'estar drets i alguns no poden estar-hi. És important perquè així es mantenen més actius, fan moviments de cap, d'espatlles, braços i fins els dits. També intentam que moguin el tronc. Tenim un pati amb alguns aparells gimnàstics, però només hi podem anar quan fa bon temps.

També realitzen moltes manualitats, tenen totes les parets plenes de murals.
Sí, els agrada molt. Ells retallen i pinten i ho aferram en murals per representar les estacions, algunes festivitats com Nadal i en un tauler tenim penjades fotos de les nostres festes com la de carnaval, noltros ens vam disfressar i tot i que a alguns els feia una mica de vessa al final van accedir a col·locar-se alguna màscara. Ens ho passam molt bé, feim molta bulla, són tots molt agraïts i entranyables.