TW
0

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell ha posat en marxa actuacions de restauració del sistema dunar d'Alfurí - El Pilar en el marc del projecte europeu Life Reneix "Restauració d'hàbitats d'espècies prioritàries a l'Illa de Menorca".

L'elevada freqüentació humana a la zona en els darrers anys ha estat causa de l'obertura de senders innecessaris i la generació de processos erosius que amenacen els valors naturals i la cobertura vegetal de la zona. Aquests dies s'està treballant a la zona del Pilar per establir un tram de traçat alternatiu del Camí de Cavalls que dóna accés a la platja per tal de limitar el seu impacte sobre el sistema dunar, per la qual cosa s'ha habilitat un tram d'accés amb un empedrat tradicional emprant pedreny de la zona. També s'han establert tancaments temporals amb pilons i corda per reconduir els visitants, fer desaparèixer camins innecessaris i permetre la restitució de zones erosionades i la regeneració de la vegetació. Aquests tasques s'estan executant per una empresa local de construcció de paret seca amb el suport de personal del projecte del Consell. Posteriorment, la zona serà objecte de la creació d'un itinerari botànic interpretatiu per acostar els valors naturals de l'espai al visitant.

Cal recordar que la zona del Pilar acull un dels sistemes dunars més extensos i interessants de l'Illa que, a més d'un valor paisatgístic i cultural extraordinari, alberga una elevada diversitat florística i constitueix un dels santuaris de la flora endèmica de Menorca. Aquest sistema dunar semifòssil, que s'estén des de la platja fins alguns quilòmetres terra endins, té la singularitat d'albergar un alzinar centenari, l'alzinar d'Alfurí, que més a prop de la mar s'obre i dóna pas a les comunitats vegetals adaptades a ambients més inestables i influenciats pel vent de tramuntana i la saladura de la mar. El projecte Life Reneix compta amb el suport de la Demarcació de Costes de les Illes i de l'Organisme Autònom de Parcs Nacional, que té la propietat de la finca d'Alfurí i que també està implicat en la seva recuperació i la posada en valor de la singular riquesa natural de la zona.