En família. Pau Bosch Salord (caixer pagès), amb el seu germà Tòfol (s’Homo des Be) i Ginés Ruiz Molina, l’amo d’Alfurinet i cunyat dels dos, com a espòs de la seva germana Tònia Bosch Salord. - Gemma Andreu

TW
0

Sant Joan s'atraca al lloc de Son Planes, on poc a poc s'avança en els preparatius de la festa. Les festes són presents a diari en les converses, sobretot quan s'Homo des Be i es descarregador arriben els fosquets per a entrenar.

El caixer pagès de Tramuntana i l'amo de Son Planes, Pau Bosch Salord, ha escollit al seu germà Tòfol com a s'Homo des Be d'enguany. És l'amo d'Albranxella, té 39 anys, està casat amb Bel Allès Truyol i tenen dues filles.

El descarregador és Ginés Ruiz Molina, l'amo d'Alfurinet i cunyat de Pau i Tòfol Bosch Salord, en estar casat amb la seva germana Tònia. S'Homo des Be i el descarregador van començar a entrenar passat Pasqua i, ara que s'atraca el Diumenge des Be, es troben cada dos dies.

En Tòfol entrena amb l'anyell a les espatlles i descalç, per a què els peus tornin forts i aguantin la intensa jornada de visites del Diumenge des Be, el proper 17 de juny. En Ginés l'ajuda a carregar i descarregar i és el suport d'en Tòfol. A la vegada, el caixer pagès li dóna algun consell després de l'experiència d'haver estat s'Homo des Be l'any passat.

L'amo de Son Planes té seleccionats 12 anyells de raça menorquina procedents dels llocs de Binigarba, Alputzer, Torre Tencadella i Albranxella. Entre la dotzena es troba l'elegit, que s'escollirà segons la banya, la llana, la talla, el pes i la docilitat per anar a les espatlles d'en Tòfol. Se'n triarà un segon com a substitut, en cas de que al primer li passàs qualsevol cosa.

A la vegada, l'esposa del caixer pagès, Susana Anglada Vargas, ja té preparats els flocs de colors que lluirà es Be de Sant Joan. Els han fet Tònia Salord Bosch (mare del caixer pagès), les dones de la família Allès Truyol i madona de Son Tica, Marga Enrich Allès. D'aquí a poc, l'assaonador, Miquel Salord, entregarà les pells al caixer pagès per a què es pugui fer el vestit de s'Homo des Be.

De fet, l'engranatge de Sant Joan ja està en marxa. A finals de maig començarà s'anar a apuntar. Un acte en què els dos caixers pagesos i el fabioler, acompanyats o no pel caixer senyor, visiten lloc per lloc per apuntar els genets de la qualcada.

Després, el dia 2 de juny, Son Planes obrirà les portes per a què vagin a apuntar-se els cavallers de fora terme i els l'amos jubilats. A Son Planes ja es respira l'ambient previ a les festes i la il·lusió que tenen Pau Bosch i Susana Anglada per a que tot surti bé i es pugui viure un Dia des Be de dalt de tot.