Impulsors. Lluc Pallejà i Seguí i Janet Greco són el pont menorquí - Gemma Andreu

TW
0

Hi ha una petita illa al sud de l'Estat de New Jersey als EEUU, coneguda amb el nom de Long Beach Island. Comparteix amb Menorca similituds diverses, algunes d'anecdòtiques, com la latitud, pràcticament estem en línia perfecta en el globus terrestre, i altres de molt significatives, que ens fan a una illa i l'altra perfectes candidates per a un agermanament.

Així ho entén Lori Pepenella, directora de màrqueting i representant de la cambra de comerç del Southern Ocean County de New Jersey, i amb ella, Janet Greco i Lluc Pallejà, que a través dels lligams familiars amb un lloc i l'altre proposaren la idea i des de Menorca, fan de pont en aquesta iniciativa.

El projecte "Sister island" que presentam avui a través d'aquest diari i a la vegada als mitjans de comunicació de New Jersey, contempla que tant Menorca com Long Beach són zones turístiques de destí familiar, on la història, les tradicions, el comerç local, la pesca, la gastronomia, el paisatge i les proteccions i preocupacions mediambientals els atorguen la personalitat que les caracteritza.

La idea de l'agermanament, amb finançament privat, que té com a plataforma la web www.islandadvisor.com creada per l'empresa Extens Solucions de Ferreries, vol involucrar un ampli sector de la societat menorquina per propiciar intercanvi cultural i comercial. La idea és que a través de la web, empreses, comerços i també entitats sense ànim de lucre com escoles, artistes i artesans, fins i tot parròquies, es donin a conèixer i estableixin relacions econòmiques i culturals amb l'illa nord-americana.

Tenint en compte que New Jersey, tot i ser un dels estats més petits dels EEUU, és el tercer més ric en renda familiar mitjana, i que es troba localitzat dins l'àrea metropolitana de New York, la promoció que de Menorca se'n faci a través de l'agermanament potencialment pot arribar a 22 milions de persones, algunes d'elles, d'alt poder adquisitiu.

Productes com avarques, cadires menorquines, formatges embotits i altres articles típics i únics d'aquí podrien trobar sortida en l'exportació a través del "Sister islands".

Així és com Island Advisor, amb el suport públic de la cambra de comerç del Southern Ocean County i de moment, explica Janet Greco, del batlle de Ciutadella, José María de Sintas Zaforteza, no només serà un mecanisme per reservar vols i hotels, sinó que serà plataforma d'unió i funcionarà com a guia completa i independent per als visitants. En tant que iniciativa privada, a més de la plataforma gratuïta per a qualsevol interessat que vulgui donar a conèixer els seus productes o activitats, oferirà oportunitats de publicitat que les empreses locals podran fer servir per comercialitzar-se a nivell internacional.

L'agermanament és la unió de dues comunitats disposades a prendre mesures per fer front als seus problemes i estrènyer llaços d'amistat. La cooperació, el coneixement mutu i la confiança són valors claus. A partir d'aquesta setmana que s'inaugura la web, Menorca i Long Beach són germanes.