Procés de pintura. Ahir capvespre van començar les feines amb els pigments per donar color a "Drac". - Cris

TW
0

L'espai d'art Xec Coll ha viscut durant aquest mes la "performance" que ha acabat donant forma a "Drac", l'escultura que els professors de modelatge de fang i de fusta del Centre d'Art de Ciutadella, Laetitia Lara, Oriol Sánchez, Sisca Seguí, i els seus alumnes, que entre tots són quasi una trentena de distintes nacionalitats, han creat seguint una tècnica gairebé ancestral.

Fet de fang, duit expressament de Ferreries que és la zona de Menorca més argilosa, de palla, fulles de palmera i un parell de llimones per als ulls, aquesta escultura monumental, tota de material orgànic, transporta els visitants a aquest univers mitològic i místic que envolta els dracs a diferents cultures d'arreu del món. Coincideix que és l'any xinès del drac i tal vegada ha estat açò el que li ha atorgat aquesta entitat que destil·la, perquè tot va començar amb una proposta per a les classes ordinàries i ha acabat amb una autèntica experiència col·lectiva de creació.

L'espai Xec Coll acull d'aquesta manera, una exposició on es mostren les peces acabades que de manera més intimista s'han anat fent a classe amb els dracs com a tema d'inspiració, i el taller on cada capvespre des de dia 4, el dia de la inauguració, s'ha pogut veure el procés de creació d'aquesta gran i original obra efímera de fang sense coure.

Efímera perquè aquest proper dissabte, dia 19, i acompanyats pel grup de música Esclat, una vintena de persones s'encarregaran de treure "Drac" fora de la sala i portar-lo en processó festiva fins la mar. La idea és, explica Laetitia Lara, "tornar a la natura el que la natura ens ha deixat". Serà un acte simbòlic, una manera de tancar el cicle, que compta amb els permisos municipals pertinents i del que s'estan ultimant els darrers detalls per no malmetre res ni causar cap molèstia.

La mar s'empassarà el drac, però no el record de l'experiència.