Biblioteca. Un grup de fillets i filletes ha ajudat a na Llibretina a recuperar la memòria de tot el que havia après als llibres i havia oblidat. Un projecte que incentiva l’ús de la biblioteca i fomenta la lectura infantil - G.A.C.

TW
0

"El conte acaba així: explica la rondalla que hi ha un lloc molt allunyat on fins i tot el vent calla fins que el conte no ha acabat". Aquest és el nou final d'un conte que ha escrit Martina Criado Vandrell, una migjornera de set anys que no s'ha perdut passa d'"Els fantàstics viatges de na Llibretina", un projecte de dinamització de la biblioteca i foment de la lectura que ha conduit sa Xaranga i ha impulsat l'Ajuntament des Migjorn Gran amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de Menorca.

Na Llibretina ha tingut molta sort al comptar amb un grup de trenta fillets i filletes que s'han prestat, i entusiasmat amb ella, a recórrer als llibres per tal d'ajudar-la a recuperar la memòria que havia perdut. Des de fa un parell de mesos cada quinze dies s'han trobat a la Biblioteca tots junts, però el contacte es mantenia mentrestant a través de missatges, que na Llibretina els ha deixat per tot arreu, i notes que no han deixat d'omplir el mural especial que na Llibretina té a la Biblioteca des Migjorn Gran.

"Com seria una biblioteca ideal?" Una que tingués moltíssims llibres, també llibres sobre experiments, i una sala de música, uns sofàs, coixins al terra, una televisió, i a la des Migjorn li afegirien un espai per als més petits, per als que van a l'escoleta Xibit.
Els fillets i filletes que han compartit amb na Llibretina la passió per la biblioteca i els llibres han donat moltes voltes al carrusel màgic de la lectura. Na Llibretina s'apareixia misteriosa, fins i tot quan no la veien i la intriga, despertada des del primer moment, es mantenia amb jocs com ara els missatges, personalitzats, que els infants s'han trobat a la biblioteca, a l'escola i també al carrer.

Junts han escrit contes de disbarats, i els han dibuixats. Han creat personatges i històries fantàstiques que han plasmat sobre murals. Han llegit contes populars i han estudiat les rondalles. Junts han fet punts de llibre originals i, en la darrera sessió, van representar una obra de teatre. S'han recomanat llibres uns als altres, i les recomanacions les han fetes públiques exposant-les per tot el poble. I quan no sabien trobar un llibre al catàleg acudien a na Marga, la bibliotecària, que els ajudava.

Na Llibretina els ha explicat que a l'estiu ella se'n va de Menorca perquè no aguanta gaire bé la calor. Però que els escriurà postals des d'on anirà (li suggeriren Paris, la Xina, el Pol Nord, entre altres indrets), però que estarà, com sempre, pendent dels comentaris i propostes que li remetin i que si tenen alguna idea fantàstica l'apuntin al mural perquè tornarà a l'octubre, quan la calor s'hagi acabat i llavors continuaran l'aventura de descobrir mons màgics a través dels llibres.