TW
0

Autofitxa
Som Toni Xuclà, vaig néixer a Barcelona l'any 1955. Estic molt lligat a Menorca pel tema musical. Som un dels membres del grup Menaix a Truà, amb Cris Juanico i Juanjo Muñoz. Estem d'estrena amb el nou disc "Guia de petits senyals", que presentarem aquest dissabte a Petra (Mallorca) i el juliol a Ciutadella. De l'Illa m'agrada el tarannà de la seva gent i el paisatge. Vaig començar a tocar quan tenia catorze anys. No he fet una altra cosa en la vida que dedicar-me a la música.

Català, però com es sol dir amb una cama menorquina.
Sí, la meva mare va néixer a Maó i ben orgullosa que està ella de dir-ho. Sempre subratlla que és ben menorquina. Jo vinc molt a l'Illa per enregistrar i composar amb els Menaix a Truà.

El seu grup illenc torna amb el treball "Guia de petits senyals" després d'un temps de silenci. Sempre es prenen un espai de reflexió?
Més que res és per una qüestió pràctica perquè cadascú de nosaltres té el seu projecte personal apart i sempre ens hem de posar d'acord per trobar el moment idoni per gravar junts. Però fixa't que quan crearem Menaix a Truà pensàrem que duraria dos mesos i ja portem dotze anys!

Com va conèixer a Cris Juanico?
El coneixia artísticament, quan estava amb els Ja T'ho Diré, i més endavant vaig contactar amb ell durant la presentació del meu disc "Les arracades de cirera". Ell va assistir com a públic i en acabar em va venir a saludar i em va demanar si volia col·laborar en un dels temes de l'àlbum "Un ram de locura", concretament a "Sal i dolçura". Al final vaig participar en quatre o cinc cançons.

Quans projectes han enllestit amb Menaix a Truà?

"Guia de petits senyals" és el cinquè. Abans enregistrarem tres discos més i un dvd en directe.

Quina és la diferència d'aquest darrer treball amb els anteriors?
En aquesta ocasió, l'actualitat social que vivim no queda al marge. És quelcom inevitable i de qualque manera una forma de solidaritzar-mos amb la situació. Així hi ha referències a esdeveniments com el moviment 15-M, amb la cançó "Plaça Catalunya" que vaig escriure sobre la polèmica actuació policial i crec que és un tema on parlem en nom de tothom. I en una altra vessant, en Cris xerra de les relacions a través de la Xarxa, a la cançó "Amors de pantalla".

A aquest cd s'estrena com a cantant. Com ha anat l'experiència?

Molt bé, la veritat és que jo som el més vergonyós de tots tres. Tenint a dos súpers cantants com tinc al davant meu no em pensava que arribaria a cantar mai, però al final m'han animat i m'he llançat.

A "Guia de petits senyals" exposen els passos sonors per treure'n una conclusió adient a la situació que vivim?
No pretenem que sigui un manual d'auto ajuda, simplement són cançons que parlen de coses que ens poden passar a tots. De vegades els grans temes parteixen de les qüestions més petites.


Continuen en la línia acústica que els caracteritza?
Sí, ens agraden els recitals propers, i a més aquesta vegada tenim una sorpresa. En els concerts de presentació al Teatre Es Quarter de Petra, aquest dissabte, i a Ciutadella el proper 20 de juliol inclourem les bandes de música. A Ciutadella tindrem l'orgull de compartir concert amb la formació que dirigeix Joan Mesquida. És una aposta arriscada però que ens fa moltes ganes.