Consell. Irene Estaún, Fernando Villalonga i Francesc Ametller, ahir durant la presentació - Gemma Andreu

TW
0

El projecte Life Reneix permetrà la recuperació de la zona natural de Binimel·là-Cala Mica, en Es Mercadal, amb una inversió de 225.240 euros dels quals la meitat està finançada pel programa Life de la Comissió Europea. Aquesta actuació representarà el tancament i la restauració al seu estat natural de 5.750 metres lineals de vials incontrolats, la majoria dels quals van ser construïts als anys 70 per desenvolupar una urbanització turística.

El projecte Life Reneix també contempla l'aixecament d'uns 200 metres lineals de paret seca i la construcció d'un pont de pedra que permetrà recuperar el curs natural d'un torrent bloquejat durant les obres, així com la construcció d'un portell de marès amb barreres d'ullastre per limitar el trànsit rodat a la zona. A més, es procedirà a la plantació amb espècies autòctones d'una zona de 15.000 metres quadrats. Els treballs començaran entre juliol i agost i la reforestació es durà a terme a la primavera d'hivern. La zona de Binimel·là forma part de la Xarxa Natura 2000, donat que està declarada Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

La directora del projecte Life Reneix, l'ambientòloga i tècnica de la Conselleria de Medi Ambient, Irene Estaún, ha subratllat que l'actuació permetrà la millora de la conservació d'espècies de flora i fauna singular presents a la zona, entre altres, la Femeniasa balearica, coneguda popularment com a socarrell bord, una espècie vegetal protegida per la Directiva Hàbitat.

El conseller d'Economia, Fernando Villalonga, ha assenyalat que l'actuació projectada a Binimel·là permetrà la reordenació d'aquesta zona natural, facilitant l'accés de la gent pel Camí de Cavalls. També ha recordat que gràcies al projecte Life Reneix ja s'han recuperat les zones naturals al Pas d'en Revull, Ets Alocs i El Pilar.

El batle des Mercadal, Francesc Ametller, ha valorat positivament el projecte de recuperació d'uns terrenys de propietat municipal, que començarà amb la realització d'una enquesta als ciutadans per conèixer la seva opinió sobre aquesta iniciativa mediambiental i la convocatòria d'un taller de l'Agenda Local 21 per tractar aquest tema.