Apuntar. Simón de Olivar, els dos caixers pagesos, Pau Bosch Salord i Pau Bosch Moll i el fabioler Sebastià Salort iniciaren ahir les visites als llocs per inscriure els cavallers - Gemma Andreu

TW
0

Nom, llinatges i edat del cavaller, nombre de tandes a les que participarà, nom, color de capa i edat del cavall que qualcarà. Ahir matí, van començar pels camins rurals del terme de Ciutadella, les visites als llocs per apuntar els cavallers que enguany sortiran per Sant Joan.

La comitiva, formada per Simón de Olivar, representant del caixer senyor, els dos caixers pagesos, Pau Bosch Salord de Son Planes i Pau Bosch Moll de Lloc Nou, i Sebastià Salort, el fabioler, encarregat de prendre nota, va partir a les deu del matí cap al camí de la Trinitat, fent la primera aturada al lloc de Sant Jordi. L'amo en Biel Seguí Casasnovas i madona Maria Fedelich els reberen somrients, impecables, amb bones paraules i un refrigeri amb carquinyols fets a casa.

Era la primera visita, i segurament per açò, sense pressa, després d'apuntar el cavaller, "Biel, ja estàs apuntat" sentencià amb solemnitat Sebastià Salort, la conversa va ser pausada, amb la saviesa que aporta l'experiència continuada d'uns i altres.

Simón de Olivar explicà ahir matí, lloc per lloc, quina és la intenció d'enguany "Sant Joan és una festa i l'hem d'entendre com a tal, però enguany, sense perdre temps que no vol dir anant deveres, hem de demostrar que no en sobren de cavalls, és molt important que tots els cavallers siguem un equip, tenint present que si fallen uns, fallam tots".

Aquest any, a iniciativa d'un grup de cavallers que l'any passat acabaren en desacord amb algunes coses succeïdes, s'ha editat un llibret que ahir repartiren el representant del caixer senyor i els dos caixers pagesos. "Tot és com sempre, no veureu res de nou, sobretot gent com voltros, que no ho heu de menester" deia Simón de Olivar a Biel Seguí Casasnovas, que fa quaranta-cinc anys que surt a la qualcada i Sant Joan li corre per les venes.

El llibret inclou les normes, obligacions i tradicions que han de respectar els cavallers. Coses com els llocs concrets on s'han de descobrir els cavallers, els indrets adequats per abeurar els cavalls per no provocar taps a la filera, la necessitat de no fer incursions als carrers propers de l'itinerari establert rompent el ritme, l'ordre en què han de córrer abraçats al pla, l'obligació d'assistir a la Beguda i d'avisar en cas que una força major ho impedeixi... i també la prohibició de beure alcohol.

"Hidratar-se és molt important, però beure alcohol és diferent, independentment del que cadascú toleri i del sentit estètic de la festa, veure beure gins a un cavaller queda molt lleig, amb l'acohol s'eliminen barreres i fas coses que d'altra manera no faries. És una xalada sortir dalt cavall i tenim una responsabilitat" deia Simón de Olivar.

Partits de Sant Jordi, les properes visites van ser a Bini Pati Vell, on s'apuntà Tóbal Moll Capó, i a la Trinitat, on Jaume Moll Salord apuntà el seu fill Fel, i el missatge del lloc, en Joan.

Fins divendres continuaran les visites, i serà dissabte quan, a Son Planes, entre les 10 i les 13.30 hores, els cavallers de fora terme, els jubilats i els que no hagin trobat aquests dies a casa, es podran apuntar a la qualcada.