Zona de risc. Els Jocs des Pla és un dels moments més espectaculars i perillosos de la festa - Arxiu

TW
0

"Sant Joan l'hem sabut aguantar fins ara, però és el moment d'aturar certes conductes. A més hem de tenir en compte que és una festa perillosa i amb zones de risc". El batle de Ciutadella, José María de Sintas, es va reunir dimarts fosquet al Saló Gòtic de l'Ajuntament amb el grup de persones, una vintena, que el van ajudar durant el bienni en què ell fou caixer senyor.

"Gràcies a ells jo vaig tenir molt bon Sant Joan, així que vaig agafar la llista de telèfons que encara conservava per tal d'articular una prova pilot de voluntariat".

La idea és, explica el batle, implicar el major nombre de ciutadans possible en la conservació de la festa, recollint la bona experiència conreada pels Amics de Sant Joan, associació avui dissolta. "El ciutadà va fer una passa enrere, perquè no estava recolzat per l'administració, i és molt comprensible. Enguany plantejam que els voluntaris siguin donats d'alta a la pòlissa d'assegurança de Sant Joan".

Així, el que en el seu moment va ser una mostra d'implicació ciutadana espontània, enguany es dissenya com una col·laboració amb protecció civil i els cossos de policia. Es pretén sobretot actuar als Jocs des Pla, per tal que s'obri un pas suficient que permeti deixar passar cavalls i cavallers sense posar en perill la vida de cap dels implicats ni dels presents.

Setanta voluntaris

Explica De Sintas que per cobrir els prop de cent metres que van des de la tarima del fabioler fins més enllà de l'ensortilla, es calcula que calen unes setanta persones voluntàries que es sumaran a les vint de Protecció Civil, que ja és segur que hi seran. La idea és identificar-les d'alguna manera que encara està per concretar, com per exemple amb braçalets o indumentària que els faci identificables. És per açò que des de l'Ajuntament es fa una crida a la participació ciutadana.

Totes aquelles persones majors de 18 anys que vulguin participar com a voluntàries als Jocs des Pla, dia 24, per tal de prevenir accidents i millorar la seguretat, sota la direcció dels voluntaris de Protecció Civil i de la Policia Local es podran inscriure fins dilluns dia 11 de juny o bé a través de l'OAC (Oficina d'Atenció al Ciutadà) o bé emplenant la fitxa que poden trobar a la web de policia local, enviant-la per correu electrònic a cap.policia@policiaciutadella.org.

La propera reunió amb els voluntaris està prevista el mateix dia 11 de juny a les 20 hores al Saló Gòtic de l'Ajuntament.

El fet que les festes enguany caiguin en cap de setmana motiva encara més a prendre mesures. "Els accidents entelen la festa, i si jo pugués seria un dels primers que aniria a obrir pas per als cavallers i els cavalls que s'hi juguen la vida", diu el batle.

S'espera que la resposta ciutadana sigui un èxit, que cadascú que s'estima la festa en la seva mesura hi posi el seu granet d'arena.