Tapes. Deliciosos plats que, amb cervesa inclosa, costen dos euros - Gemma Andreu

TW
0

Es trobava Alfons XIII a Ventorrillo del Chato, Cadis, i va demanar una copa de vi. S'aixecà una ventada i el cambrer li va tapar la copa amb una llesca de pernil. El Rei va demanar perquè i el cambrer li ho va explicar. Més tard Alfons XIII va demanar una altra copa amb "tapa" i el seu seguici feu el mateix. Anar de tapes és un costum espanyol que si bé es pot remuntar a temps enrere (d'històries sobre el seu origen n'hi ha moltes, algunes de l'època medieval), no es documenta com a tal fins passada la Guerra Civil, quan la carestia obligava a trobar fórmules per subsistir.

Maó té en el record bars i restaurants on les tapes protagonitzaven autèntic fervor. I ara la I Ruta Mô de Tapes està aconseguit l'èxit de les millors èpoques. Aquest cap de setmana serà el tercer i tothom que vulgui tastar-les té fins el 30 de juny per fer-ho. Cada divendres i cada dissabte, de 11 a 14 hores i de 19 a 22 hores, ni més ni menys que 44 bars i restaurants de Maó sorprenen els seus clients amb una tapa que s'inspira en la cuina menorquina.

El "O pulpo é compañía" de Casa Sexto, la "Delicia marinera", a La Tropical, la "Croqueta de boletus sobre focaccia artesanal i llit de ceba, bolets i rúcula" a Mô o la "Papallona amb ensaladilla" que presenta Café del Foro i el "Moflete en mi jardín" que obra gana al Cachito del port, són tan sols algunes de les moltes temptacions que s'acompanyen sempre amb un "quinto" de cervesa San Miguel, empresa que ha donat recolzament a la iniciativa de l'Ajuntament de Maó. Per dos euros tapa i consumició a més d'un seguit de propostes amb premis diversos.

La I Ruta Mô de Tapes es crea amb el propòsit de donar vida a la ciutat de Maó especialment durant el cap de setmana. Aquest serà el tercer cap de setmana i el balanç no pot ser millor. Es calcula que se n'hauran venut al voltant de 20.000. Personal que regenta alguns dels establiments consultats assegura que serveixen des de 100 a fins a quasi 200 tapes per dia i que molts dels clients coneixen la iniciativa tot i que encara segueixen explicant als altres en què consisteix.

Tapea, vota, concursa

Per participar a la ruta com cal, s'ha d'aconseguir un full en el que s'informa de tots els establiments que formen part de la I Ruta Mô de Tapes i puntuar, de l'1 al 5, cada una de les degustacions. També s'ha de demanar l'adhesiu per omplir la casella de l'establiment i quan es tengui la valoració d'almenys cinc tapes, es deposita a les urnes que es troben a les barres dels bars i restaurants. Pel vot de cinc tapes San Miguel regala un capell de palla. Per la ruta sencera, una entrada a un espectacle del Teatre Principal durant la temporada del 2012. Un capell o polo per penjar una fotografia a facebook, si la fotografia és de les més votades, regal segur. També es sortejarà un sopar per dues persones per valor de 100 euros en algun dels restaurants participants. A més l'establiment més votat podrà participar a Madrid Fusión previ pas per un concurs de tapes regional.