Enric Gol. Amb el seu quadre preferit a la Galeria Retxa de Ciutadella - Cris Llufriu

TW
0

La Galeria Retxa inaugurà ahir fosquet, amb una petita festa on no hi faltaren canyes verdes ni gin amb llimonada, l'exposició "Ti ru ri ru rí" del pintor Enric Gol (Barcelona 1957), una proposta de devuit peces en total entre olis, aquarel·les i llapisos, a més de litografies, que retrata els autèntics protagonistes de Sant Joan. Cavalls i caixers, amb els seus colors i tons negres plens de matisos han estat la font d'inspiració. "He intentat fer una cosa que agradi a la gent de Ciutadella- diu el pintor- i encara que la paraula realisme està molt cremada avui, podríem dir que jo pinto tal com ho veig, intentant donar un aire artístic que mai no aconseguiria una foto".

Resident a Menorca des de tota la vida, com ell mateix diu, és la primera vegada tanmateix que tracta a les seves obres la temàtica de Sant Joan. "La Galeria Retxa em va proposar que fes una exposició per Sant Joan, me va agradar la idea i he fet feina tot l'any. He emprat fotos que vaig fer l'any passat, i per açò, es reconeixen tots els personatges que hi surten perquè són retrats, no cavallers anònims qualsevol".

Tan precís és Enric Gol en les seves obres, que detalla els matisos de forma sorprenent. Trobam en aquesta mostra oli sobre taula, oli sobre tela, però sobretot aquarel·la, i no una qualsevol, sinó aquarel·la en sec, que permet anar posant capes fines unes damunt les altres que, sense afegir-hi gens de blanc aconsegueixen un efecte de veladura i de textures extraordinari. "És una tècnica molt curiosa que permet fer detalls com venes, morros, pels, pics... I és que els cavalls no són negres, ho semblen, però tenen tons verds, vermells, blaus... El negre no existeix, hi ha molts de colors a dins".

Els quadres tracten per separat les persones i els cavalls, perquè no es llevin protagonisme els uns als altres. En trobam un, només, que ho té tot, caixer, bandera, cavall i gent; és l'obra que representa la festa en si.

D'entre totes les obres que Enric Gol ha portat a Retxa, n'hi ha una que a ell li agrada especialment. "A aquest cavaller, que l'any passat era caixer pagès, cada any el vaig seguint per fer-li fotos. Com a quadre ha estat un repte i m'encanta. Si es cremés la sala, és el que salvaria. L'home explica alguna cosa, i la postura és tremenda".

Així que a Retxa hi trobam l'orgull del pagès, la concentració del fabioler, el posat de la noblesa, l'alegria del casat... mentre l'ull del cavall mira lluent l'infinit.