Barres. Preparatius com aquests seran, enguany, menys presents - Arxiu

TW
0

El passat divendres va acabar el termini per a què els bars de Ciutadella que vulguin instal·lar una barra exterior durant les festes de Sant Joan demanessin el permís corresponent a l'Ajuntament, pagant prèviament 1.500 euros en concepte de fiança, com obliga la nova ordenança que regula les festes.

Una vegada acabat aquest termini, són nou els bars que han demanat aquesta llicència. És, sense dubte, una xifra baixa. Tot i que no hi ha dades oficials sobre quantes barres hi havia instal·lades l'any passat, fonts del sector consultades per aquest diari asseguren que era un nombre molt més elevat, i atribueixen aquest descens als efectes de la nova ordenança. Bàsicament, a l'obligació de dipositar els 1.500 euros de fiança.

Representants del sector asseguren que entre els bars s'ha escampat la por a no recuperar aquesta fiança, vist el gran nombre de sancions que preveu la nova normativa. Per açò, són molts els que han renunciat a posar una barra exterior i obriran les portes dels seus bars per atendre als clientes a l'interior, ja sigui amb les barres de sempre o amb algunes que s'instal·lin expressament per a l'ocasió.

Els bars critiquen que aquest fet suposa un increment del risc de que es produeixin desperfectes als seus locals, però afegeixen que prefereixen aquest risc al de perdre 1.500 euros.

Els propietaris de bars consultats asseguren que "no és cert que Sant Joan sigui un 'xollo'. Ara són, simplement, uns dies bons, perquè ja hi ha molts bars i locals".

A més, aquests bars no entenen la prohibició de posar música a l'exterior dels locals quan, defensen, els firaires de la Plaça des Pins sí ho poden fer i fins ben entrada la nit, segons l'ordenança.

Descens espectacular de festers: de 27 a només tres

La nova ordenança de Sant Joan també regula els festers del dia 22, i entre els requisits que marca, hi figura dipositar 300 euros al Consistori.

El febrer, l'associació Ciutadella Vella ja va avisar que aquesta exigència provocaria un notable descens del nombre de festers, i la seva advertència s'ha complert i es tradueix en unes xifres realment contundents.

Si l'any passat foren 27 els festers que s'encengueren al municipi, enguany només s'ha demanat permís per a tres, segons informa la regidora Juana Mari Pons Torres. A més dels festers, s'ha demanat autorització per celebrar algunes festes de carrer, on, en principi, no hi ha d'haver festers.

De moment no se sap quins són els festers que se celebraran, però el descens en relació a l'any passat suposa perdre vuit de cada nou festers.