Inscripció. El lloc de Son Planes fou la darrera oportunitat per inscriure’s a la festa - Cris

TW
0

La qualcada de Sant Joan d'aquest any serà bastant menys nombrosa que la de l'any passat. Ahir es va tancar la inscripció per a la festa al lloc de Son Planes, on treballa el caixer pagès de Tramuntana, i una vegada fet el recompte, seran 165 els cavallers que prendran part de la festa. A aquests s'ha de sumar els sis components de la junta de caixers, el que eleva a 171 la qualcada total per aquest any.

Cal recordar que l'any passat foren 192 els genets participants, fet que suposa que aquest any la inscripció ha davallat un 11 per cent. De fet, per trobar una xifra de genets similar s'ha de retrocedir fins a l'any 2006, anys de més poca participació de la darrera dècada, quan foren 169 els genets que protagonitzaren la festa. En total, aquests genets empraran 237 cavalls.

Enguany, el cavaller més veterà de la festa tornarà a ser Rafel Torres Bosch, l'amo de Son Blanc, amb 89 anys. El més jove serà Joan Pons Taltavull, de deu anys, i del lloc de Torralbet. Els jubilats que prendran part de la festa seran deu, i els participants de fora terme, 50. D'aquests, 21 treballen a llocs de Ferreries, 18 a Es Mercadal, sis a Es Migjorn Gran, tres a Alaior i dos a Maó. Del terme de Ciutadella, sense comptar la junta de caixers, seran 105 els pagesos participants.

Per tandes, el moment amb més participació d'aquestes pròximes festes serà el capvespre del Dia de Sant Joan, amb 121 genets (l'any passat foren 143). El Dia de Sant Joan a matí hi haurà 99 participants (115 foren l'any passat), mentre que el Dissabte de Sant Joan serà el moment amb manco participació, amb 96 inscrits (per 107 de l'any passat). Cal recordar que aquest nombre normalment sempre sol variar a la baixa, degut a imprevistos de darrera hora.

Normes per escrit del Caixer Senyor i un recorregut més estricte

Simón de Olivar Vivó, el representant del Caixer Senyor, entregava ahir un fulletó a tots els pagesos que s'inscrivien a la festa amb les normes a seguir durant les festes.

"La novetat no són les normes, sinó que s'entreguin per escrit", explicava ahir De Olivar. La única variació que s'introduirà enguany, explica, és la tornada als recorreguts tradicionals pels carrers de la ciutat quan es davalla de Sant Joan de Missa i durant el caragol de Santa Clara.

"Només es passarà per aquells carrers per on toca passar, sense incursions als carrers veïns, per així intentar que la qualcada no s'endarrereixi i poder guanyar una mica de temps", comenta.

Simón de Olivar defensa que "la gent entendrà aquest fet, ja que els cavallers, que són uns herois, necessiten temps per a fer les seves feines, que ningú no fa quan ells no hi són, i si podem guanyar una horeta i acabar més prest, segur que la gent ho agrairà".

El proper diumenge, el Caixer Senyor reunirà a tota la qualcada al seu palau.