TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Vic, a Barcelona, tenc 39 anys i soc ornitòleg. Des de fa un any i dos mesos, més o menys, visc a Menorca i les meves aficions són, principalment, tot allò relacionat amb la natura, la música, el relax i menjar bé, entre altres. Des del maig de l'any passat soc el responsable del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre, del GOB, que acull i atén els animals en perill, organitza activitats d'educació ambiental i ofereix pràctiques als estudiants universitaris.

Quina és la seva funció al Centre de Recuperació de la Fauna Silvestre?
Com a responsable del centre la meva feina és recollir i atendre la fauna silvestre, fer el manteniment de les instal·lacions, dur els animals al veterinari. També organitzam cursos de formació per a la gent que vol ser voluntària del centre, tant per a la cria d'animals com per anar a recollir-los. És molt complet, es tracta de fer una mica de tot, s'ha de ser polivalent per estar al Centre de Recuperació.

Quantes persones hi treballen?
En principi, hi ha una persona contractada, que soc jo. Després tenim una xarxa de voluntaris que, de tant en tant, vénen a donar un cop de mà. També hi ha gent de pràctiques de la Universitat que vénen a aprendre com funciona el Centre de Recuperació i la fauna típica de Menorca. Ara mateix vindrà una noia de Barcelona per aprendre quina fauna hi ha a l'Illa, com tractar-la i veure com funcionen les instal·lacions.

El centre també té una vessant educativa.
Sí, també feim educació ambiental, però amb les retallades del Govern balear aquesta activitat ha baixat molt, fins a posar en perill la continuïtat del centre. Enguany només han vingut tres escoles, amb alumnes de P-5, però poden venir fillets més grans.

Quins animals s'atenen més?
Sempre arriben els mateixos animals de la fauna menorquina. Ara mateix un dels animals que més arriba al centre i que més voluntaris mobilitza és la vinjola, que cria pels pobles i molts pollets cauen del niu, també els pardalets, el tord negre, el mussol, el xòric, també arriba alguna àguila calçada, qualque milà.

Hi ha qualque animal que sobresurti respecte de la resta?

La tortuga mediterrània, de terra, la gent en té a molts hortals, se li reprodueixen i n'arriben a cabassos. Donat que Menorca està saturada de tortugues, les enviem a la Península. L'illa és com una fàbrica de tortugues mediterrànies per a la Península, on estan en un molt greu perill d'extinció.

Quines característiques té aquesta tortuga?

És una tortuga que està a la part mediterrània d'Europa i hi ha com a dues subespècies, una és la de l'est i nosaltres tenim la de l'oest. Va ser introduïda a Menorca per l'home, com la tortuga d'estany, el mustel i la serp, entre d'altres, des de fa tant temps que s'han convertit en unes subespècies menorquines.