Son Moscard. Les llodrigueres que excaven els conills silvestres són abundants i espectaculars - Javier

TW
0

A plena llum del sol els conills s'amaguen en les llodrigueres esperant que caigui la nit, o que arribi la matinada, per poder sortir a menjar. Poc els hi queda als conills silvestres que han envaït, literalment, les terres de Fornells acabant amb les collites sembrades d'ordi i civada. Fins a les afores del mateix poble s'han vist conills. No és difícil, si s'afina l'hora. En dues tanques un pagès en va contar més de dos-cents. A tot arreu es troben grans llodrigueres.

Les terres arenoses de Son Moscard, un dels llocs, els són idònies, l'arena s'excava fàcilment i quan plou l'aigua es filtra i no s'embassa. A Rosendo Pons, l'amo de Bellamirada de Baix i de Son Moscard, l'Agroseguro li ha declarat una pèrdua del cent per cent de l'ordi i del 75 per cent de civada.

"És pitjor que l'any passat, enguany en aquestes tanques no podré segar res, els conills s'ho han menjat tot, no ha quedat ni rastre de tot el que havia sembrat", declarava ahir. A Rosendo l'indemnitzarà l'assegurança que havia contractat a través d'una cooperativa agroalimentària, però és l'únic de l'entorn i així i tot assegura que no li cobrirà tot el perdut, "d'aquestes tanques hagués tret unes 80 bales de palla de les grans i 8.000 quilograms de gra d'ordi, tot açò és el que hauré perdut".

Pons s'ha trobat amb conills que fins i tot se li han menjat part de l'estivada, "s'han menjat meloneres i he trobat cries entre les patateres, ni tan sols es molestaven en tenir-les en les llodrigueres", assegurava.

Tirant Nou, Tirant Vell, Casetes Noves i Casetes Velles, es Prat, són alguns dels altres llocs afectats. Es tracta d'una espècie de conill silvestre introduïda a Menorca fa uns cinc anys i que per segon any consecutiu causa danys a les collites.

L'any passat es va allargar el temps de caça durant un mes i es van organitzar algunes caceres concretes. Durant el mes de març d'enguany la mortalitat, a causa d'una malaltia vírica semblava que hauria aturat la massificació. Emperò els conills es reprodueixen ràpidament i el control sobre la seva extensió és difícil.

"L'administració haurà de prendre mesures, ja els vam assabentar fa uns mesos però no ens han respost", asseguren els pagesos. Allargar el permís de períodes de caça i autoritzar captures controlades sembla ser l'única solució possible.

Els conills silvestres tenen gran capacitat de colonització. Els seus depredadors naturals són les àguiles i els milans, per exemple. Depenen en gran part de les gramínies i es reprodueixen fàcil i ràpidament.