TW
0

Autofitxa
Tenc 51 anys i sóc de Ciutadella. Sóc dependenta i faig teatre des dels 13 anys. Enguany ja fa set anys que particip al "Foc i Fum Gran", la representació que es fa per als residents del Geriàtric quan s'atraca Sant Joan. Aquí faig el paper de Francisca, però també he fet de Maria quatre vegades a "Foc i Fum". També he fet de poble qualque vegada.

Quants anys fa que participa en aquest "Foc i Fum" tan especial?
Amb la d'enguany ja serà la setena vegada, des del principi de la iniciativa, i sempre fent el paper de Francisca.

Què suposa prendre-hi part?

Açò es fa per a la gent del Geriàtric, i per a mi és una gran alegria, perquè quan ets davant d'aquest públic, amb aquesta alegria i amb els ulls que els espiregen... És una gran emoció. El primer any em van caure les llàgrimes.

Què és el més polit?
Tot. El més polit és veure la gent com ens espera. Perquè l'escena és polida, però veure la gent ho és tot.

Quines diferències hi ha entre el "Foc i Fum" tradicional i aquesta versió reduïda per a la gent gran?
A nivell artístic, cap. Per a mi, qualsevol cosa que pugui fer amb un vestuari davant la gent, ja és real, encara que només siguin fragments, com avui. És un "Foc i Fum", procuraré quedar bé, que la gent hi prengui gust i que gaudeixin amb nosaltres.

Vostè ja deu tenir els diàlegs ben apresos després d'haver actuat des de sempre en aquesta plaça...
Els diàlegs són un dilema, perquè els cinc primers anys van ser els mateixos, però l'any passat, amb Joan Moncada de director, es van canviar. I enguany, que ho és en José Alberto Serra, han tornat a baratar. És a dir que he hagut de tornar a aprendre el text de nou. Són diferents fragments, no coincideixen ben bé.

Quina és l'escena en què se sent més a gust o que més li agrada?
El tros del 'tercet', que no el cantam però el vivim molt. Quan s'enduen en Rafel a la presó, amb la tristor de na Francisca. Pens que els que canten s'ho senten més que jo que no cant, però els sentiments hi són. Però cada tros és polit, tot el "Foc i Fum" és polit.

I l'ambient darrera l'escenari com és en aquest "Foc i Fum Gran"?
Molt polit, hi ha una gran amistat. Hi ha gent nova que no ha sortit mai i gent que repeteix, però feim molt bona pinya. Amb el director també, estic molt contenta i esperem que tot vagi bé.

Quanta gent hi participa?
Som dotze actors, amb els dos guàrdies civils, que són ben importants, els més còmics.