Representació. L’estètica clàssica d’enguany recrea la Ciutadella antiga que tan bé va descriure Joan Benejam. Actors i actrius aconsegueixen emocionar el públic, que tot i conèixer l’obra, gaudeix cada any com si fos la primera vegada - Cris

TW
0

S'apaguen els llums, es fa el silenci al teatre i quasi es pot sentir, procedent des de darrere el teló, el bateg dels cors dels actors concentrats. Ha arribat l'hora de la veritat, després d'assajar cada setmana tres vegades des del mes de gener. Comencen a sonar les primeres notes de la música i entre els espectadors, sorprèn alguna llàgrima, perquè reneix aquella emoció espontània, indescriptible, d'estar formant part, un any més, d'una peça imprescindible del trencaclosques de la tradició més pura i més sentida del nostre poble.

Ahir, a les 22 hores es va estrenar "Foc i Fum" al teatre de Calós, que ple de públic fins dalt va rebre la representació d'enguany amb il·lusió, com si fos la primera vegada.

La sarsuela costumista "Foc i Fum" la va escriure mestre Joan Benejam i li va posar música Francesc Roselló. Es va estrenar l'any 1885 i des de llavors, aquesta història d'amor i desenganys, d'amistat i de respecte, de llenguatge tan antic com propi, que ambienta els dos primers actes en plenes festes, forma part del patrimoni de Sant Joan.

A Ciutadella la representació de "Foc i Fum" podríem dir que és un èxit assegurat, i tanmateix, cada any, la novetat d'alguns actors i els canvis de director, afegeixen emoció i curiositat a les estrenes. Enguany, el director escènic, Miquel Fullana, s'ha encarregat d'imprimir-li a la sarsuela un caire clàssic que agrada molt a la gent. Molts d'espectadors, quan s'asseuen al pati de butaques volen veure el "Foc i Fum" de tota la vida, tot i estar oberts a escenes de creació pròpia, que al cap i a la fi són les més comentades. No desvetllarem, per exemple, què passa amb el puret que, segons el guió original, s'ha de fumar en Rafel mentre espera na Francisca; ni amb la dolça que en Carrelet i l'Amo en Joan comparteixen a l'hort des Pla. Els actors d'enguany han treballat de valent i amb sentiment per fer gaudir Ciutadella.

Actrius i actors, benavinguts darrere i damunt de l'escenari, comparteixen la complicitat. Es nota l'estaló que aporten aquells per als que no és la primera vegada. Gabi Pons, encarnant en Bartomeu, Toni Juan, que fa de Carrelet, i Seto Bosch en el paper de l'Amo en Joan, aporten l'estabilitat i la seguretat de la seva experiència prèvia, que s'encomana inevitablement a la resta d'actors i d'actrius. Es nota quan hom gaudeix del que fa, i el grup ha aconseguit ésser una gran família.

La deliciosa veu de na Francisca, interpretada per Maria Àngels Bagur, la picardia d'en Rafel, que Bep Marquès gaudeix pel tots els cantons, i la llum d'Isaac Frieiro en el paper de Pericu i de Júlia Marquès interpretant na Maria, aconsegueixen convèncer el públic.

Avui la representació torna a ser a les 22 hores, demà diumenge, serà a les 11 del matí.