Consell. Els tècnics treballen en gestió i planificació del medi natural al curs sobre Life+Boscos - Paco Sturla

TW
0

El projecte Life+Boscos va tenir ahir un punt d'inflexió entre la part més teòrica i la que es posarà ara a la pràctica després del curs "Transferència i demostració en projectes de conservació: El projecte Life+Boscos". Agnés Canals, biòloga, directora del projecte Life+Boscos que es du a terme des de la Conselleria de Medi Ambient del Consell, explica que l'inici va ser a l'any 2009 i que finalitzarà el 2013.

Life+Boscos és un projecte que cerca una gestió sostenible als boscos de Menorca tenint en compte la seva adaptació al canvi climàtic i a les alteracions socioeconòmics que es preveuen. Canals explica "a nivell de clima potser hi hagi més riscos de sequera i això comporti més riscos d'incendis o plagues, pel que cal gestionar el bosc perquè sigui més fort enfront a aquestes possibilitats". Pel que fa a l'adaptació a les noves tendències socioeconòmiques "el canvi de model energètic també pot fer, per exemple, que en un moment determinat hi hagi una major demanda de llenya o el que estem veient ja, que és la creixent demanda d'un ús social del bosc". El marc teòric del projecte es vol avançar als problemes que aquests canvis puguin suposar a mig i llarg termini.

A la pràctica durant els dos primers anys del projecte s'han redactat unes directrius de gestió per definir com ha de ser el bosc a Menorca, "s'ha definit com gestionar els nostres boscos i ho hem fet contant també amb participació ciutadana". Ara s'entra a treballar en els plans a deu finques pilot seleccionades d'entre 22 que es van presentar a una convocatòria oberta. A les deu finques que experimentaran el projecte Life+Boscos es provaran accions directes en el bosc, "per exemple es prepararà el bosc perquè el bestiar hi entri a pasturar, així aconseguirem que els boscos no siguin tan densos a la vegada que el pagès no ha de donar suplements alimentaris al bestiar". Aquesta mesura tant afavoreix al gestor forestal com a l'agricultor. A més es redueix el risc d'incendi i de sequera. També es potenciarà que creixi l'alzina en lloc del pi, perquè el primer arbre és més resistent enfront a la sequera i més resistent al foc. Es recuperaran algunes zones de cultiu abandonades perquè facin de barreres on es returen els incendis. Reforestació on hi ha gran risc d'erosió.