Foguera encesa. El foc és símbol de renovació, ahir es van encendre menys festers que en anys anteriors, però amb la mateixa alegria i sentit, preludi de la festa - Cris

TW
0

Des d'abans de pondre's el sol, Ciutadella ja respirava ahir distesa l'ambient de la nit dels festers. Al voltant del solstici d'estiu, que ens ha duit, fa un parell de dies, astronòmicament la nit més curta i el dia més llarg de l'any, s'encenen les fogueres aquí, i arreu de la Mediterrània, símbol de renovació i de vida. Enrere, amb les flames, hi ha de quedar el que no ens serveix, per donar la benvinguda neta a tot el que sigui nou.

Així, l'escenari ciutadellenc mentre hi havia llum de dia, es podria descriure amb els veïns al carrer, els botiguers posant taulons de llenya als vidres dels mostradors, IB3 ultimant a la plaça de la Catedral l'equip per retransmetre el primer toc, diferents grups de música muntant equips de so, piles de llenya a punt per cremar, i centenars de turistes omplint les terrasses dels bars i els restaurants, i visitants, sobretot mallorquins, en grups animats, bevent alcohol pel carrer, vestint capells i mocadors santjoaners, en realitat aliens al que la tradició ens depara com a poble.

Va ser quan va caure la nit que va començar la festa per als ciutadellencs, amb la tradició d'encendre festers i començar a fer els primers ginets, o els segons, després de la vetlla des Be. El Grup Folklòric des Born, davant el cercle artístic, Arrels de Sant Joan, davant la Llibreria des Racó, Blue Jays, davant el Seminari, Guateque Maravilla, a la plaça d'Artrutx, Take for You, al carrer Carnisseria... el nucli històric de Ciutadella es va transformar en un autèntic ventall festiu per triar on passar-ho millor.

Enguany, tanmateix, hi ha hagut una sensació un poc amarga entre la gent de Ciutadella amb el tema dels festers. Si en anys passats s'han arribat a encendre fins a trenta fogueres, enguany, en total només han estat deu. La raó, la fiança que l'Ajuntament ha establert amb la nova ordenança municipal. A canvi, s'han celebrat fins a set festes de carrer sense fogueres. Bon menjar, bon ambient, bona música, i esperit santjoaner. Fent coixí d'alegria per despertar demà en dissabte de Sant Joan.